Energie

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?
© BELGA
Zonnepanelen aankopen om de waarde van je huis te verhogen en tegelijkertijd milieuvriendelijker te zijn is altijd een goed idee. Er bestaan vandaag de dag echter veel aanbieders die zonnepanelen verkopen. Er beginnen zelfs al bedrijven te ontstaan die zonnepanelen verhuren. Door innovatie is de prijs van deze groene panelen, zoals ze ook wel worden genoemd, drastisch verminderd. Zonnepanelen aanschaffen vraagt natuurlijk wel wat voorbereiding. Zo zijn er een aantal zaken waar je zeker rekening mee dient te houden. In dit artikel geef ik je een overzicht van aandachtspunten die je niet mag vergeten bij het kopen van zonnepanelen.

Hoeveel heb je er nodig, hoeveel kun je er leggen?

In de eerste plaats zal het belangrijk zijn om eens te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Je kan natuurlijk naast de energie van je zonnepanelen de energie van het elektriciteitsnet blijven gebruiken, maar daardoor haal je zeker niet het optimale rendement. Elk type zonnepanelen zal een andere hoeveelheid energie kunnen opwekken. Voor je dus kunt gaan kijken naar welke panelen je nodig hebt, moet je berekenen hoeveel elektriciteit jullie gemiddeld verbruiken. Op basis van dat verbruik kun je dan bepalen hoeveel je er nodig hebt.

Aan de ene kant is het dus belangrijk om te weten hoeveel je er nodig hebt, maar aan de andere kant moet je natuurlijk ook kijken hoeveel plaats je hebt. Is de capaciteit van je dak groot genoeg om het nodige aantal panelen te monteren? En wanneer dat niet mogelijk is, dan is het nog de vraag of je op een andere plaats zonnepanelen kunt leggen. Sommige mensen leggen de panelen bijvoorbeeld op een garage, of laten ze monteren op een beugel achteraan in de tuin. Er zijn erg veel mogelijkheden, maar het is wel aan jou om te bekijken waar je ze kunt en moogt plaatsen.

Kwaliteit en garantie

Niet alle zonnepanelen zijn even robuust en van dezelfde kwaliteit. De meeste zonnepanelen presteren het best bij een lagere temperatuur, maar nu heeft men ook zonnepanelen die goed presteren bij hogere temperaturen. Het ene merk produceert ook veel stevigere panelen dan het andere. Merken die erg sterke zonnepanelen verkopen, pakken over het algemeen uit met erg lange garantieperiodes. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat zonnepanelen met een kortere garantieperiode altijd slechter zijn. Langere garantieperiodes weerspiegelen echter wel kwaliteit. Mochten de panelen plots niet goed meer werken, omdat ze op een verkeerde manier zijn gemaakt, dan zal de fabrikant de panelen op eigen kosten moeten vervangen of herstellen.

Monteur

Ben jij een echte klusser? Dan kan je misschien zelf proberen om de zonnepanelen te plaatsen. In andere gevallen zal je best beroep doen op een ervaren monteur. Bij het kiezen van de monteur is het belangrijk om de prijzen en diensten te vergelijken. Bij de ene is de plaatsing inbegrepen, bij de andere moet je dat nog apart betalen. Sommige monteurs bieden ook een onderhoudsabonnement aan. Zorg er in ieder geval voor dat je een ervaren monteur vraagt om jouw zonnepanelen te installeren.

Ook interessant