Tuin

Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman?

Waar loopt de grens tussen uw tuin en die van uw buurman?
Het komt regelmatig voor dat mensen ruzie hebben met hun buren omdat zij niet goed weten waar de grens van de eigen tuin en die van hun buren ligt. Uiteindelijk kan dit tot een behoorlijk conflict leiden terwijl dat helemaal niet nodig is, je kunt het namelijk makkelijk bepalen. Op de kadastrale kaart kun je zien wat de afmetingen van je tuin zijn en waar de grens ligt. Het nadeel is echter wel dat deze gegevens tot ongeveer 10 centimeter af kunnen wijken. Op het moment dat je hierover een conflict hebt met je buren is het mogelijk om een landmeter de afmetingen nauwkeurig op te laten meten.

Erfafscheiding

De meeste burenruzies komen waarschijnlijk doordat er een discussie is ontstaan over de erfgrens. Bijvoorbeeld doordat het onderhoud niet goed gedaan wordt of omdat iemand denkt dat een hek niet goed geplaatst is en teveel op zijn erf staat. Om alles duidelijk te maken hebben we alle regels nog even op een rijtje gezet.

  • Wanneer je een erfafscheiding wilt plaatsen heb je toestemming nodig van je buren. Om problemen te voorkomen kun je dit het beste vastleggen met een handtekening.
  • De erfafscheiding is eigendom van jullie beiden, de kosten van het plaatsen en het onderhoud zullen jullie dan ook moeten delen.
  • De afscheiding aan de achterkant van je huis mag niet hoger zijn dan 2 meter
  • - Aan de voorkant mag de afscheiding niet hoger zijn dan 1 meter.

Langs de erfgrens

Naast het plaatsen van een erfgrens zijn er ook nog regels voor het plaatsen van dingen langs de erfgrens, ookal is het op je eigen grond. Hiervan hebben we de belangrijkste regels ook nog even op een rijtje gezet.

  • Op je eigen grond mag je altijd een afscheiding plaatsen, de kosten zijn dan wel helemaal voor jezelf.
  • Een heg moet minimaal een halve meter van de scheiding afstaan en een boom minimaal 2 meter.
  • Bomen, wortels en struiken van je buren die in je tuin komen mag je zonder toestemming verwijderen.

Probeer in alle gevallen te overleggen met je buren. Op het moment dat je duidelijke regels afspreekt en niet zomaar dingen aanpast, zullen er waarschijnlijk geen probleem ontstaan. In de meeste gevallen zijn de conflicten onzinnig en hadden makkelijk voorkomen kunnen worden. Zorg ervoor dat de relatie met je buren niet verpest wordt door een schutting of heg!

Ook interessant