Verbouwen

Vochtwering: wat zijn de opties?

Vochtwering: wat zijn de opties?
Je hebt een probleem: overtollig vocht in je huis! Niemand staat te springen om vochtplekken, loslatend behang of witte aanslag op de muren, maar zelfs dat zijn niet de meest serieuze problemen die je in huis haalt bij ongewenst vocht. Naast de materiele schade die je woning oploopt, is er ook het risico op serieuze gezondheidsklachten. Nu je dit weet, slaap je s’ nachts waarschijnlijk lang zo lekker niet met die vochtvlek boven je hoofd. Hoog tijd om er iets aan te doen dus. We geven je in dit artikel een aantal oplossingen voor jouw vochtprobleem, zodat ook jij weer snel en met een veilig gevoel een oog dicht durft te doen. Na het lezen van dit artikelen weet je meer over de verschillende soorten vochtproblemen en welke oplossingen per situatie effectief kunnen zijn.

Vochtproblemen herkennen: welke soorten vochtproblemen zijn er?

Er is sprake van opstijgend vocht als je last hebt van vochtplekken op de muren, vlak boven de vloer. De oorzaak van dit probleem is meestal de leeftijd van het huis. Oudere huizen hebben namelijk vaak een verouderde fundering, waardoor grondwater zomaar in je muur kan trekken. Dit is funest voor je metselwerk.

Doorslaand vocht kan zowel aan de buitenkant van je woning als de binnenkant verschijnen. Dit komt doordat het veroorzaakt wordt door veroudering van je gevel. Doordat je muren er door de jaren heen niet beter op worden, kan op den duur vocht door je muur gaan trekken. Dit wordt ook wel ‘porositeit’ of ‘poreusheid’ genoemd. Dit betekent dat er langzaam kleine poriën in het materiaal ontstaan waardoor het vocht de muur in kan trekken.

Het bekendste vochtprobleem is misschien wel condensatievocht: denk bijvoorbeeld aan beslagen ramen. Een typisch voorbeeld van condensatie dat zichtbaar op een oppervlakte zit. Natuurlijk valt zo’n dun laagje vocht op een raam op, maar op een niet- transparante muur bijvoorbeeld is het een stuk minder gemakkelijk op te merken. De gevolgen zijn alleen wel een stuk opvallender: schimmel, aanslag of vlekken. Condensatievocht kan je dan ook maar beter niet negeren.

Een vochtvlek op je muur of plafond kan ook op wat anders wijzen dan condensatievocht. Wanneer er van het één op het andere moment op onverklaarbare wijze water door je muur heen komt, met name in gewoonlijk vrij droge hoeken van je huis, dan komt dit waarschijnlijk door lekkage. Een lek kan zowel binnen als buiten je huis ontstaan. Regenwater kan bijvoorbeeld door je dak of door slechte afvoer via je muur naar binnen komen, maar leidinglekkage kan voor lekken vanuit de muur of het plafond zorgen.

Vochtproblemen oplossen: soorten vochtwering

Nu je weet welke vochtproblemen er zijn en wat je kunt doen om een aantal ervan te voorkomen, kan je ze waarschijnlijk onderhand ook prima herkennen. Het herkennen van het probleem is de eerste belangrijke stap voor het komen tot een oplossing. Wanneer je weet wat het probleem is kan je namelijk gericht zoeken naar wat doorgaans de meest toegepaste vochtwering methoden zijn, of een gerichte vraag stellen aan een specialist.

Vochtwering: wat zijn de opties?
Dit zijn de meest voorkomende vochtweringsmethoden per probleem:
  • Bij opstijgend vocht: injecteren & onderkappen. Het laten injecteren van je muren is de meest voordelige en vaak ook een erg effectieve oplossing voor opstijgend vocht in je huis. Door de injectie wordt een vochtwerende gel in je muren aangebracht waardoor het water niet langer binnen kan komen. Onderkappen is een oplossing voor extremere scenario’s waarbij er gleuven in de muren van je woning worden gemaakt om alsnog een waterkering te leggen.
  • Bij doorslaand vocht: impregneren & renoveren. Impregneren is het aanbrengen van een laag coating op je buitenmuur om zo de muur water- en vochtdicht te maken. De meeste muren kunnen worden geïmpregneerd, maar de staat van je gevel is bepalend. Wanneer de muren in slechte staat zijn kan er soms maar beter gerenoveerd worden. Dit voorkomt in één keer het vochtprobleem en verhoogd ook nog eens de waarde en het aanzicht van je huis.
  • Bij condensatievocht: ventileren. Ventileren kan je niet alleen doen door het openzetten van een raampje. Het is ook mogelijk om ventilatieroosters of ventilatiesystemen in je muren of plafond aan te brengen.
  • Bij lekkage: een lekkage- expert inschakelen. De enigste aan te raden oplossing voor lekkage is het inschakelen van een expert. Het opsporen van een lek is namelijk erg uren-intensief werk. Naast de tijd die de klus in beslag neemt, vereist het ook de juiste apparatuur. Met een vochtmeter heeft een expert jouw lek zo gevonden. Omdat de oorzaak van lekkage in huis vaak tot kapotte leidingen herleid kan worden is het belangrijk het lek door een specialist te laten repareren. Wanneer kapotte leidingen incorrect gerepareerd worden kan de situatie namelijk enorm escaleren en over lange periodes van tijd zelfs de structuur van je huis in gevaar komen en schade oplopen.

Heb je een vochtprobleem in huis ontdekt en wil je er graag een expert naar laten kijken? Via Vosec vind je een vochtbestrijding specialist.

Vochtwering: wat zijn de opties?

Vochtproblemen voorkomen: wat kan je zelf doen?

Het risico op vochtproblemen in je huis is er altijd en meestal heb je de oorzaken niet zelf in de hand, maar gelukkig kan je altijd je best doen om vochtproblemen te proberen voorkomen. Het veel voorkomende condensatievocht, is bijvoorbeeld gemakkelijk te voorkomen door je huis goed te ventileren.

Door het vele warmwatergebruik in de badkamer is de lucht in de badkamer vaak erg vochtig. Dit vocht verzamelt zich vervolgens op de muren. Zet dan ook na of tijdens het douchen het raam op een kier. Als je dit doet kunnen de dampen die tijdens het douchen ontstaan gemakkelijk je huis uit en voorkom je vochtophopingen op je muren en plafond.

Overal waar je binnenshuis water of vocht niet afvoert of wegspoelt komt het in de lucht. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren tijdens het koken. Gelukkig beschikken de meeste keukens over een goed werkende afzuigkap. Zet die tijdens het koken of afwassen met warm water dan ook altijd aan. Een andere veel vergeten bron van vocht in je woning is de schone was. Hang het buiten op te drogen. Wanneer je was vaak binnenshuis ophangt kan dit ook de oorzaak zijn van vochtproblemen.

Andere problemen in je huis oplossen

Naast vocht zijn er natuurlijk altijd veel meer dingen die problemen op kunnen leveren aan je huis. Dit is met name het geval bij oudere huizen waar al lange tijd weinig onderhoud aan gedaan is. In plaats van één voor één aanpakken van verschillende losse klusjes kan je natuurlijk ook alles in één keer doen: overweeg je woning (of een deel daarvan) te renoveren!

Woningrenovatie is een hele investering, maar kan uiteindelijk ook enorm voordelig uitpakken. Het bied je niet alleen de mogelijkheid om je huis van vergroot woongenot te voorzien, maar geeft je de mogelijkheid om de gehele structuur en indeling van je woning een keer kritisch te bekijken en waar nodig zelfs herzien. Dit kan de doorverkoop prijs van je huis ook nog eens enorm ten goede komen.

Er zijn erg grote voordelen aan het renoveren van je woning, maar toch is het iets dat je niet zomaar even besluit. Het is belangrijk jezelf goed in te lezen en voor te bereiden op de klus. Wist je dat je in veel gevallen een premie kunt aanvragen? Op de premiezoeker van Wonen Vlaanderen kan je bekijken of je hier recht op hebt.

Natuurlijk is het moment van je renovatie ook bepalend voor bijvoorbeeld de prijs. Zo is een renovatie in de zomer veel praktischer en kan er sneller gewerkt worden dat weer kan schelen in de kosten, maar kan de drukte van het seizoen bij renovatiespecialisten de prijs per uur hoger maken dan nodig. Veel mensen vragen zich dan ook af: is het extra voordelig of juist extra duur om te renoveren tijdens de coronacrisis? Daarover kan je meer te weten komen door het artikel over woningrenovatie in corona-tijden te lezen.

Naast alle andere voordelen van een renovatie kom je in ieder geval altijd van je bestaan de vochtproblemen af. Woon je in een oud huis? Overweeg renoveren dan altijd als een serieuze oplossing.

Ook interessant