Verbouwen

Verbouwingen die je huis meer waard maken

Verbouwingen die je huis meer waard maken
Je huis verbouwen is vaak een hele investering, maar je krijgt er ook wat mee terug. Dat is niet alleen het wooncomfort waar je direct van kunt genieten, maar je huis kan ook in waarde stijgen. Dit hangt wel af van het soort verbouwing dat je laat doen. De ene verbouwing levert een grotere waardestijging op dan de andere. In dit artikel kijken we naar de verbouwingen die een waardestijging van je huis opleveren.

Extra ruimte creëren

Een verbouwing die extra vierkante meters in je huis creëert levert je de meeste waardestijging op. Hierbij kun je denken aan het uitbouwen van je zolder met een dakkapel of het aanbouwen van een serre. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een hele extra verdieping op je huis te laten bijbouwen. Kortom, meer vierkante meters betekent bijna gegarandeerd een waardestijging.

Verduurzamen

Een duurzaam en energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu, je krijgt er ook een lagere energierekening door. Dat zorgt voor lagere vaste lasten waardoor je huis in waarde zal stijgen. Het belang van energielabels wordt steeds groter, daarom zijn duurzame investeringen zoals dubbel glas, extra isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen goede keuzes om je huis meer waard te maken.

Achterstallig onderhoud wegwerken

Kijk eens goed naar je huis. Waar heeft het onderhoud nodig? Is je trap versleten? Dan hoef je niet gelijk een nieuwe trap te plaatsen. Je kunt ook kiezen voor traprenovatie. Daarmee geef je je trap een geheel nieuwe look. Zijn de kozijnen rot en aan vervanging toe? Door deze te vervangen creëer je direct meerwaarde. Ben je van plan je huis te verkopen? Dan zal een potentiële koper eerder geïnteresseerd zijn in een huis dat er goed onderhouden uitziet.

Welke investeringen kun je beter voor jezelf doen?

Het verbouwen van de badkamer of de keuken kun je beter voor jezelf doen. Badkamers en keukens hebben veel te maken met persoonlijke smaak. Hierdoor leveren ze niet veel extra waarde toe aan je huis. De nieuwe keuken of badkamer die je net hebt laten plaatsen kan zomaar niet in de smaak vallen bij de koper van je huis. De kans is groot dat deze de keuken alsnog vervangt.

Financieren

Het mooiste is het natuurlijk als je je verbouwing zelf kunt financieren. Dit is niet voor iedereen mogelijk en een verbouwing kost vaak veel geld. Heb je geen geld om de verbouwing zelf te financieren dan kun je kijken of je bij je hypotheekverstrekker een bouwdepot kunt krijgen. Een bouwdepot is een speciale lening waarmee je de kosten van een verbouwing kunt betalen. Let wel op dat je met een bouwdepot alleen onroerende zaken kunt financieren. Onroerende zaken zijn dingen die aan je huis vastzitten. Heb je een bouwdepot dan kun je dit niet zomaar uitgeven. Vooraf geef je aan wat je verbouwingsplannen zijn en deze vul je in op een verbouwingsspecificatie. Daarnaast kun je het geld alleen opnemen als je de facturen van de verbouwing indient. Verder moet je er rekening mee houden dat je vaak ook zelf geld in moet leggen en dat je rente moet betalen over het bouwdepot.

Ook interessant