Algemeen

Val regering mag in geen geval leiden tot stilstand

Val regering mag in geen geval leiden tot stilstand
De Confederatie Bouw betreurt de val van de federale regering en hoopt nu vooral op sereniteit en gezond verstand. Het zou helemaal onverstandig zijn om de komende maanden geen beleid meer te voeren. Een aantal belangrijke maatregelen, zoals de arbeidsdeal, wacht nog op een goedkeuring, maar het parlement kan en moet daar nu een belangrijke rol in spelen. Specifiek voor de bouw vraagt de Confederatie Bouw dat de nodige maatregelen genomen worden zodat de geleidelijke invoering van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid bij werken in onroerende staat, een maatregel die de loonkost in de bouw onderdrukt, tijdens de periode 2018-2020 daadwerkelijk toegepast wordt.

De Confederatie Bouw roept alle politieke partijen op om het land, nu de federale regering gevallen is, niet in een politieke chaos te storten. “We kunnen het ons echt niet veroorloven om tot en met mei 2019 en, gezien de vorming van een nieuwe federale regering, vermoedelijk nog een pak later op beleidsvlak een totale stilstand te kennen”, benadrukt Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “We mogen immers niet vergeten dat de economie stilaan afkoelt en dat de Brexit en de internationale handelsoorlog voor een woelig economisch klimaat kunnen zorgen. Daarnaast is de energiebevoorrading van de ondernemingen en de burgers de komende maanden hoogst onzeker. Dat vraagt om de nodige alertheid en de mogelijkheid om meteen met het nodige gezag op te treden.”

Bovendien liggen er nog een aantal belangrijke maatregelen op de tafel, zoals de arbeidsdeal, die nog moeten worden goedgekeurd. De Confederatie Bouw hoopt dan ook dat het parlement zijn rol opneemt en die set maatregelen goedkeurt. Ook vraagt de sectorfederatie dat een maatregel die de loonkost in de bouw moet verminderen, namelijk de invoering van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor ploegenarbeid bij werken in onroerende staat, de komende jaren gerespecteerd wordt. Die maatregel moet de bouwsector immers de nodige zuurstof en overlevingskansen geven.

Ook interessant


Build for Life