Nieuwbouw

Tips voor veilig klussen op hoogte

Tips voor veilig klussen op hoogte
Een ongeluk is snel gebeurd, beter voorkomen dan genezen, een verwittigd man is er twee waard. Deze gezegden gaan al jaren mee en hebben nog niets aan waarheid ingeboet. Ze zijn zeker van toepassing als je gaat werken op hoogte. Tijdens het klussen ben je geconcentreerd met je taak bezig en durf je wel eens vergeten dat je op grote hoogte aan de slag bent. Als daar iets mis gaat en je valt naar beneden, zijn de lichamelijke gevolgen altijd ernstig. Vandaar dat we, de gezegden indachtig, best eens nadenken over de beveiliging voor we de klus aanvatten.

Werken op het dak

Als we op een plat dak gaan werken, staan we meestal stabiel, dus daar zit het probleem niet, maar aan de randen schuilt het gevaar. Daarom geven we graag enkele tips mee.
  • Loop nooit achteruit. Boven op een dak, kunnen er dakvensters, gaten of kleine obstakels zijn waarover je kan struikelen en de dakrand is soms veel dichterbij dan je denkt. Daarom moet je goed kijken waar je loopt en het overzicht behouden.
  • Laat je niet afleiden. Als je afgeleid bent, kan je je snel mistrappen of het evenwicht verliezen. Dit mag niet gebeuren als je op een dak aan het werk bent.
  • Kies voor de juiste beveiliging. Dakrandbeveiliging.nl is hierin gespecialiseerd met maatwerk, waardoor voor elk gebouw de juiste toepassing gemaakt kan worden.

Op een ladder

De weg naar het dak moet ook veilig zijn. Ook eventueel kleine klusjes aan een gevel die vanop een ladder gedaan worden, moeten voorzichtig aangepakt worden.
  • Let op een stabiele ondergrond. Vooraleer de ladder te plaatsen, moet je kijken of de ondergrond stabiel en vlak is. De ladder mag ook niet kunnen wegglijden.
  • Wees geduldig. Om nog een gezegde te gebruiken, haast en spoed is zelden goed. Als je te snel een ladder op wilt klimmen, is een misstap snel gemaakt en de gevolgen zijn vaak erg naar.
  • Gebruik het juiste materiaal. Het is van groot belang om de juiste ladder voor de job te gebruiken. Zo zijn er telescoopladders, vouwladders en huishoudladders.
  • Plaats de ladder volgens de juiste voorschriften. Een goede ladder op een goede ondergrond kan toch onstabiel worden door foute plaatsing!
  • Hou je handen vrij. Je kan je emmer of gereedschap aan de ladder bevestigen terwijl je aan het werk bent. Dan heb je je handen vrij voor de job zelf. Het is bijvoorbeeld heel onhandig om ramen te zemen, terwijl je ook nog de emmer moet vasthouden.

Ook interessant