Algemeen

Terminator sloopt oud douanegebouw Antwerpen (fotospecial)

Op het Antwerpse Eilandje vorderen de afbraakwerken van het voormalige douanegebouw goed. Op 14 januari 2013 startte men met de ontmanteling en het asbestvrij maken van het gebouw. Afbraakspecialist Van Kempen zet met zijn ‘Terminator’ vanaf 29 maart het grote geschut in voor de sloop van de betonstructuur. De sloopwerken moeten eind april 2013 klaar zijn. Tegen eind 2015 zal op deze plaats ‘Cadiz’ verrijzen, het gloednieuwe woon-, werk- en winkelcomplex met 184 appartementen.

The Terminator zal het oud douanegebouw oppeuzelen
In mei 2012 stelden projectontwikkelaars Cores Development en Builprom hun prestigieuze project ‘Cadiz’ voor. ‘Cadiz’ is een ingenieus stadsconcept met maar liefst 40.000 m² oppervlakte bovengronds, met ruimte voor een woonzorgcentrum, kantoren, horeca, een Delhaize-supermarkt en 184 appartementen. Om plaats te maken voor dit complex, wordt het leegstaande douanegebouw afgebroken.

Op 14 januari startten de afbraakwerken van het oud douanegebouw en die werken verlopen vlot. “De ontmanteling van de binnenstructuur en het asbestvrij maken van het gebouw zijn achter de rug. We zitten nog steeds op schema, ondanks de weersomstandigheden”, zegt Koen Peeters, projectleider bij de tijdelijke handelsvennootschap BESIX-VANHOUT, het bedrijf dat instaat voor de coördinatie van de afbraak en de uitvoering van de bouwwerken.

Vanaf vrijdag 29 maart zal afbraakfirma Van Kempen een Caterpillar 385, bijgenaamd 'The Terminator’, inzetten. Deze megakraan heeft een arm van 42 meter lengte en een totaalgewicht van 93 ton. ‘The Terminator’ zal het gebouw stukje bij beetje oppeuzelen. Om stof in de buurt te vermijden, wordt een waterkanon ingeschakeld dat voor een beschermende nevelspray zorgt.

Bekijk hier de fotospecial van de sloop van het oud douanekantoor met de Terminator

Cadiz wordt samen met het wijkplein het hart van de Cadixwijk
Na de afbraakwerken worden grond- en waterkerende wanden geplaatst. Deze zorgen ervoor dat de grond en het waterpeilniveau binnen en buiten de bouwput op het gewenste blijven. Na het beëindigen van de graafwerken worden in augustus 2013 de paalfunderingen geplaatst, waarmee de eigenlijke bouw van ‘Cadiz’ kan starten.



De ontwerpers van Polo Architects en META Architectuurbureau tekenden vier torens van acht verdiepingen hoog. Die worden met elkaar verbonden door een sokkel van drie bouwlagen waarin ruimte is voor een woonzorgcentrum, kantoren, horeca, en een Delhaize-supermarkt. Tussen de vier torens met appartementen wordt een groen binnenplein aangelegd dat enkel toegankelijk is voor de bewoners. Ondergronds komt er een ruime parking. De bestaande parking naast het douanegebouw wordt in overleg met de stad Antwerpen als een groen buurtplein heraangelegd en uitgebreid tot aan de rand van het Kattendijkdok. De stad wil van de Cadixwijk een aangename woonwijk aan het water maken voor iedereen. ‘Cadiz’ zal samen met het wijkplein het hart van de vernieuwde wijk worden.

Peter Leyssens, gedelegeerd bestuurder van Cores Development: “’Cadiz’ is bijna helemaal uitverkocht, er zijn nog enkele penthouses beschikbaar met een schitterend zicht op de trendy omgeving. Voor de serviceflats zijn er verregaande gesprekken lopende met een zorgcentrum en wie interesse heeft voor de kantoren, zal ook snel moeten zijn. De bewoners zullen midden 2015 in hun appartementen kunnen intrekken. De volledige oplevering is gepland voor eind 2015. Dit project wordt een van de eerste ontwikkelingen die het noordelijke deel van het Eilandje nieuw leven zullen inblazen.”


Bekijk hier de fotospecial van de sloop van het oud douanekantoor met de Terminator

Ook interessant


Build for Life