Architectuur

Stationsoverkapping Mechelen: een choreografie van staal

Stationsoverkapping Mechelen: een choreografie van staal
Veel animo en korte broeken tijdens het door Zinkinfo Benelux en Infosteel georganiseerd bezoek aan de stationsomgeving van Mechelen. Daar zat de hete zomerse zon voor iets tussen, maar ondanks de hitte was de stemming opperbest. Het project werkte aanstekelijk en vooral inspirerend, zeker als een pak staal naar de hand van de mens een kunstige vorm krijgt.

De samenkomst in het Arsenaal was een prettige start met broodjes en drankjes. En wie even had opgelet kon ook de naastliggende Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek bewonderen – een van de eerste koepelkerken in ons land - naar een ontwerp van de grote Vlaamse architect Lucas Feydherbe. Een pareltje van barokkunst met tal van Italiaanse accenten en pathetische uitdrukkingen. Dit even terzijde gelaten.

Stationsoverkapping Mechelen: een choreografie van staal

Zeker Verzinken

In het Arsenaal doken we na de hap en de eerste babbel de frisse grote zaal in voor de lezingen met betrekking tot het nieuwe station van Mechelen. Daar waren we tenslotte voor gekomen. Gespitste aandacht voor de talloze ingenieuze details kregen de opgekomen ingenieurs en architecten op hun bord geserveerd. Iedereen was bij de les. De sprekers hadden zich prima van hun taak gekweten en hun huiswerk uitstekend voorbereid. Koen Michielsen, directeur van Infosteel, beet de spits af met een kort en krachtige inleiding. Hij kaartte de drie hoofdpijlers van Infosteel in één schwung aan: informeren, inspireren en verbinden. Dat was nu net wat deze bijeenkomst beoogde en in zich verenigde. Voor Zinkinfo Benelux is dit eveneens toepasselijk al vergt thermisch verzinken keer op keer extra toelichting. En die kregen we keurig op een schaaltje in hapklare brokjes. Directeur Bruno Dursin verhief zijn warme basstem en schetste zonneklaar het belang van thermisch verzinken, daarnaast hamerde hij er op dat verzinken zekerheid biedt en uitstekend past in het grote circulaire verhaal. Even belangrijk, zo liet hij verstaan, zijn de categorieën esthetisch en functioneel verzinken. Het ombuigen van de perceptie ziet de brancheorganisatie als een ware uitdaging. Verzinken is zonder meer een verfijnde technische aangelegenheid, het is meer dan staal in een beschermend bad plonzen en klaar is Kees. De directeur haalde het sprekend voorbeeld aan van de Eiffeltoren die sinds zijn oprichting al 19 keer werd geschilderd. De tonnen verf, doorgaans aangebracht door alpinisten, is allesbehalve een goedkope affaire. Was de toren van de toekomst maar verzinkt!

Stationsoverkapping Mechelen: een choreografie van staal

Voeten, broeken en bogen

De structuur van de nieuwe overkapping van het station van Mechelen - met zichtbare verzinkte onderdelen en een duplexcoating is bijzonder ingenieus opgebouwd. Ingenieur Ir. Patrick Van Severen van Ferrokonstrukt uit het West-Vlaamse Meulebeke, illustreerde dit tot op het bot van het ontwerp. Zo is er de basisstructuur bestaande uit voeten broeken en boogdelen waar tussen de gordingen en de windverbanden liggen om alle weersomstandigheden de baas te kunnen. De constructeur zorgt voor de uitvoering van het architecturaal ontwerp van de Italiaan Bono Salavatore. Overigens is deze laatste geen onbekende en heeft hij al een mooie referentielijst opgebouwd. Door de fraaie tekeningen kon het publiek klaar en helder de logische opbouw volgen. Ook de NMBS met projectleider Steven de Bolle en Bart Vandamme mochten in dit verhaal niet ontbreken. De Bolle schetste o.m. een overzicht waarbij spoorweg en wegverkeer als een verkeersknoop samenvloeien en later weer scheiden. Uit zijn beeldmateriaal bleek niet alleen de omvang van het project - over een lengte uitgesmeerd van 2,5 km - maar ook de hele achterliggende logistiek en complexiteit. De perrons van Mechelen zijn eerder smal en dat vraagt slimme oplossingen om grondwerken en ruwe opbouw tot een goed einde te volbrengen. Ter plaatste mochten we dat ervaren en zagen we de genagelde talud en de voorzichtige choreografie van kranen om voeten, schoenen en bogen in elkaar te laten grijpen als geliefden die elkaar omhelzen. De opgekomen ingenieurs en architecten konden de voorstelling smaken en de vele technische vragen waren logischerwijs niet van de lucht. De roedel gele hesjes, verdeeld in drie groepen, waren tot de laatste snik van deze zwoele dag geïnteresseerd. Het bezoek was ronduit een klaterend succes, de samenwerking tussen infosteel en Zinkinfo Benelux liep geolied. Het is halsreikend uitkijken naar een volgende bijeenkomst en samenwerking. Succes verzekerd!

Stationsoverkapping Mechelen: een choreografie van staal

Ook interessant