Architectuur

Sporthal van Herzog & de Meuron voor favela

Mãe Luiza, een favela bij de Braziliaanse stad Natal, heeft een nieuw sportgebouw. De Arena do Morro is door Herzog & de Meuron ontworpen met het oude sportveld als letterlijke basis.

De inwoners van de favela Mãe Luiza sportten voorheen op een betonnen veld, afgebakend door kolommen en spanten, zonder muren of dak. Die constructie heeft Herzog & de Meuron als uitgangspunt genomen: de vorm is uitvergroot tot over de gehele kavel, die daarmee ook de omtrek van het dak bepaalt.

Gemeenschap

Het dak introduceert een nieuwe schaal in Mãe Luiza, maar sluit tegelijkertijd aan bij de wijdverbreide gewoonte in het noordoosten van Brazilië: met een royaal dak over een open plek wordt een grote openbare ruimte gecreëerd. Het dak wordt een symbool van de gemeenschap. Zo stelt Herzog & de Meuron.

De vloer van het gebouw is uitgevoerd in lokale natuursteen. Rondom volgen de getrapte zitplaatsen de contouren van de sportvloer; in de ruimte zijn als losse volumes een multifunctionele ruimte, dansstudio’s en een ruimte voor ondersteunende functies geplaatst. De ronde vorm van deze volumes onderstreept het gemeenschappelijke karakter van de ruimten en de activiteiten daarin.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant