Vastgoed

Splitskopen maakt nieuwbouw kopen weer haalbaar met half zoveel eigen inbreng

Splitskopen maakt nieuwbouw kopen weer haalbaar met half zoveel eigen inbreng
In het hart van Puurs, vlak naast de kerk, verrijst weldra de nieuwe woonbuurt Nobile. Rond een centrale binnentuin komen 95 nieuwe appartementen, 5 woningen en 2 commerciële panden. Projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed zet met het zo goed als energieneutrale project ook volop in op het haalbaar maken van nieuwbouw. Kandidaat-kopers die over onvoldoende eigen inbreng beschikken om een hypotheek te krijgen, krijgen de kans in te stappen in een nieuw koopconcept waarbij ze de grondwaarde van hun droomwoning pas na zeven jaar moeten aankopen. Burgemeester Koen Van den Heuvel is trots dat in zijn gemeente jonge kopers weer kansen krijgen in een steeds moeilijker betaalbare vastgoedmarkt. ​

Uit een recente studie van de Nationale Bank van België is de geschatte gemiddelde eigen bijdrage voor kopers van een eerste woning gestegen van circa 36.000 euro in 2016 naar 57.000 euro in 2021. Voor veel jonge huizenjagers is die drempel te hoog om aan een eigen huis te denken – laat staan aan nieuwbouw. Daardoor worden ze ondanks een degelijk inkomen vaak veroordeeld tot de huurmarkt, met alle nadelen en onzekerheden die daarbij horen. Om een eigen energiezuinige nieuwbouw weer haalbaar te maken, heeft Van Roey Vastgoed een nieuwe koopformule uitgewerkt: Split-It, waarbij de kopers de aankoop van appartement en grond kunnen opsplitsen. Met een recht van opstal krijgen kopers de kans om eerst enkel de woonst te kopen, en pas later, binnen de zeven jaar, de grondwaarde te vereffenen.

“Veel banken stellen vandaag 20% eigen inbreng als voorwaarde om een hypothecaire lening te kunnen geven. Voor veel mensen betekent dat dat ze noodgedwongen blijven huren – één op de drie Vlamingen huurt – en zo alle voordelen van een energiezuinige, eigen woning mislopen. Ook al hebben ze een goeie job en een meer dan behoorlijk inkomen. Met Split-It verlagen we de drempel om nieuwbouw te kopen en zorgen we dat de kosten beter en slimmer in tijd gespreid kunnen worden."

Catherine Vangilbergen, onderzoekscel betaalbaarheid bij Van Roey Vastgoed


Lagere maandelijkse aflossing

Bij splitskopen ligt de eigen inbreng bij de aankoop van een nieuwbouw tot 50% lager, aangezien je in het begin geen grond koopt, maar alleen de woonst. Bovendien is ook je maandelijkse aflossing lager omdat je een kleiner bedrag leent en bespaar je in een nieuwbouwwoning op je energiefactuur.

“De eigen inbreng wordt gehalveerd en de maandelijkse afbetalingen zijn de eerste jaren lager. Op die manier neemt je woning gedurende de eerste zeven jaar een kleinere hap uit je budget en kan je makkelijker sparen. Vergelijk het met het aankopen van een oude woning, die je op een later tijdstip moet renoveren en waarbij je dus ook extra kosten hebt. Het verschil is dat je met Split-It onmiddellijk in een nieuwbouwwoning woont die aan alle strenge energienormen voldoet, je in tegenstelling tot bij renovaties niet voor verrassingen komt te staan én dat je bij de aankoop een pak minder spaarcenten moet neertellen. Het resultaat is hetzelfde: je wordt eigenaar van een duurzame woning ­- de beste spaarboek die je kan hebben.”

Catherine Vangilbergen, onderzoekscel betaalbaarheid bij Van Roey Vastgoed


Engagement aangaan

Het recht van opstal geldt voor maximaal zeven jaar en wordt in een notariële akte vastgelegd. In die tijd mag en kan Van Roey Vastgoed de grond aan niemand anders verkopen. De kopers kunnen wel beslissen om hem vroeger aan te kopen. De verkoopprijs van de grond én de evolutie ervan in de tijd worden vastgelegd bij de aankoop van het huis. Zo lang de grond eigendom is van Van Roey, betalen de bewoners voor het recht van opstal (het recht te bouwen op andermans grond) een beperkte maandelijkse vergoeding.

“Nieuwbouw is ons vak en onze business, maar we moeten als sector ook zorgen dat ons product haalbaar blijft: als niemand nog een huis kan kopen, kunnen wij er ook geen bouwen. Omdat we zien dat zo velen uit de boot vallen op de huidige vastgoedmarkt, willen we als familiale bouwgroep die al meer dan 280 jaar bestaat een extra inspanning doen. Tonen dat we niet de zoveelste projectontwikkelaar zijn die gaat voor het snelle geldgewin, maar een langdurig engagement aangaat met zijn klanten. Wie niet in z’n huis wil blijven wonen en de grond dus niet wenst te kopen, krijgt daarom ook op het einde van de periode de volledige aankoopwaarde terugbetaald, exclusief de kosten. Daarnaast kan elke ‘splitskoper’ z’n huis en de grond op elk moment verkopen aan iemand anders.”

Bert Grugeon, algemeen directeur bij Van Roey Vastgoed


Splitskopen maakt nieuwbouw kopen weer haalbaar met half zoveel eigen inbreng

Bijna-energieneutraal

Van Roey Vastgoed spendeerde twee jaar aan de uitwerking van Split-It, een uniek concept dat nog het best te vergelijken is met wat in Nederland duokoop wordt genoemd. Na een eerste proef bij een project in Deinze, rollen ze het concept nu verder uit voor nieuwbouwproject Nobile in Puurs. Daar begint Van Roey dit najaar met de bouw van een nieuw stadsdeel. Dat omvat 95 appartementen, 5 huizen en 2 handelspanden in het hart van de gemeente. Er worden 108 ondergrondse parkeerplaatsen voorzien, met ruimte voor deelwagens.

“Nobile bestaat uit negen verschillende gebouwen met appartementen, kangoeroewoningen, doorzonappartementen, huizen met tuin… Alles wordt gebouwd rond een collectieve binnentuin, zodat ook wie in een appartement woont van groen kan genieten. Alle woningen zijn bovendien gasloos, bijna-energieneutraal en er wordt aan energie delen gedaan. Dat is goed nieuws voor de energiefactuur, want zo wordt ook nog iets verdiend aan de stroom die te veel wordt opgewekt door de zonnepanelen. Er wordt ook aan slim waterbeheer gedaan, met regenwaterrecuperatie en een centrale, theatervormige wadi in het hart van de binnentuin.”

Christian De Beule, projectontwikkelaar bij Van Roey Vastgoed


Nieuwe kansen

De burgemeester van Puurs, waar project Nobile wordt gebouwd en met Split-It wordt aangeboden, is opgetogen dat dankzij het nieuwe concept jonge kopers nieuwe kansen krijgen op de vastgoedmarkt in zijn gemeente.

“Ook onze regio ontsnapt niet aan de hogere prijzen op de vastgoedmarkt en de torenhoge energiefacturen. Een eigen huis kopen wordt alleen maar moeilijker, waardoor zelfs tweeverdieners vaak noodgedwongen blijven huren – wat er ook nergens goedkoper op wordt. Met een concept als dit zorgen we dat onze gemeente aantrekkelijk blijft voor kopers en geven we meer mensen de kans hier een duurzame toekomst op te bouwen met een eigen woning.”

Burgemeester Koen Van den Heuvel


Op 27 september organiseert Van Roey Vastgoed een infomoment om meer tekst en uitleg te geven over Split-It en Nobile. Buurtbewoners en geïnteresseerden zijn om 19 uur welkom in cc Binder in Puurs. Inschrijven kan op www.nobilepuurs.be of 03/340.18.75.

Ook interessant