Interieur

Sfeer in huis dankzij de juiste verlichting & dimmer

De juiste verlichting installeren in huis is een vak apart. Toch kun je met een paar ingrepen zorgen voor heel wat sfeer. De dimmer is daarbij je grootste hulp. Door de nieuwe, energiezuinige verlichtingstechnieken is het helaas moeilijk geworden om zeker te zijn of je je lamp wel kunt dimmen. Niko biedt hiervoor nu de oplossing: een gloednieuwe universele dimmer en een handige webtool waarmee je snel te weten komt met welke dimmer je welke lamp kunt aansturen.

Led- en spaarlampen bieden heel wat voordelen. Zo zijn ze heel energiezuinig. Maar vlot het licht dimmen vormde tot voor kort een probleem. Zo'n 90% van de lampen was niet regelbaar, en voor de lampen die wel als regelbaar werden bestempeld, was het heel vaak zoeken naar de juiste dimmer om de lampen aan te sturen. Traditionele exemplaren zorgden ervoor dat de lampen flikkerden en snel stuk gingen.

Daarnaast kun je door de vele nieuwe merken van lampen door de bomen het bos niet meer zien. Probleem is dat zowel de oude als de nieuwe lampenmerken geen uniforme technologie gebruiken om hun energiezuinige lampen te dimmen. Daarbij komt dat een traditionele dimmer vaak pas bruikbaar is bij een lamp vanaf pakweg 40 watt. Maar de nieuwe lampen hebben een veel lager wattpercentage, met alle problemen van dien.

Stijlvolle universele dimmer

Om zeker te zijn dat je al die nieuwe energiezuinige lampen ook kunt dimmen, ontwikkelde Niko de modulaire Universele Dimmer Plus. Die stuurt alle regelbare lampen aan van 5 t.e.m. 350 watt. Daarnaast is er ook de stijlvolle, extravlakke Universele Inbouwdimmer Plus, die hetzelfde doet voor lampen van 5 t.e.m. 325 watt. Je stelt het toestel telkens in volgens het type en het aansturingsprincipe van de lamp. Op die manier wordt die volgens de ideale curve gedempt.

Welke lamp hoort bij welk toestel? Ontdek de dimmerzoeker!

Vandaag heb je een gigantisch aanbod van allerlei soorten verlichting. Heb je een dimmer thuis en weet je niet meer welke lamp je daarmee kunt aansturen? Of heb je een lamp en wil je weten welk toestel deze lamp het beste dimt? Niko testte de courantste modellen van allerlei fabrikanten uit en maakte die gigantische hoeveelheid info beschikbaar op een handige website. Je krijgt een antwoord op je vraag via www.niko.be/dimmer-zoeker.

Ook interessant