Energie

Sedum en zonnepanelen... info en tips

Sedum en zonnepanelen... info en tips
Het plaatsen van begroeiing op daken wint sterk in populariteit. Hoewel het idee bepaald niet nieuw is, zijn er wel allerlei nieuwe technieken voorhanden om dit te realiseren. Steeds vaker wordt vanuit het oogpunt van duurzaamheid besloten tot het vergroenen van een dak, bijvoorbeeld door er sedum op te planten. In combinatie met zonnepanelen heb je dan het meest duurzame dak uit de buurt. Goed voor het milieu, maar zeker ook interessant voor je eigen portemonnee.

Je kunt het dak op

Weliswaar is een zogenoemd groendak onderhoudsarm, maar je zult toch minstens twee keer per jaar het dak op moeten om de boel te onderhouden. In dat opzicht heb je er dus meer werk aan dan je gewend bent. Daar staat echter ook wel wat tegenover, want een groendak isoleert beter, vergroot het rendement van je zonnepanelen en levert tegelijk een bijdrage aan de CO2-reductie. Maar omdat de natuur zijn eigen gang gaat, zal je regelmatig zelf wat onderhoud moeten plegen.
  • Verwijder twee keer per jaar ongewenste meegroeiers. Dit kan onkruid zijn, maar bijvoorbeeld ook zaailingen van gewassen in de omgeving.

  • Breng eens per jaar bemesting aan. Er zijn speciale meststoffen voor sedumdaken verkrijgbaar, informeer ernaar bij de installateur van het groendak.

  • Eventueel aanwezige mossen zijn goed te bestrijden door matig wat tuinkalk te strooien. Steek je mossen weg, doe dit dan in het voorjaar, zodat het gat weer kan dichtgroeien.

  • Het is in principe niet nodig om een sedumdak te besproeien. Het gewas is uitstekend in staat om regenwater langdurig vast te houden.

  • Vogels kunnen, op zoek naar voedsel, behoorlijke schade aanrichten aan een sedumdak. Een effectieve methode om dit tegen te gaan is het bestrijden van de larven van de taxuskever.

Zonnepanelen op een sedumdak

Het plaatsen van zonnepanelen op daken wordt steeds vanzelfsprekender. In eerste instantie zou je misschien denken dat dit niet of slecht te combineren is met een sedumdak, maar het tegendeel is waar. Steker nog, een sedumdak in combinatie met zonnepanelen wordt steeds populairder en dat heeft een reden. De twee opties versterken elkaar namelijk en leveren uiteindelijk het ultieme duurzame dak op. Je kunt ervoor kiezen om eerst zonnepanelen te leggen en daaromheen de sedummatten te plaatsen, maar andersom kan ook. Eerst een egaal sedumdak en dan zonnepanelen erop. De plantjes onder de panelen zullen dan echter niet heel erg mooi worden.

Ook interessant