Nieuwbouw

S-peil eerst grondig evalueren alvorens te verstrengen

S-peil eerst grondig evalueren alvorens te verstrengen
Foto: © Wienerberger
Vanaf 1 januari 2021 wordt het S-peil verlaagd van 31 naar 28. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen extra zonnewering, dikkere beglazing en duurdere isolatiematerialen nodig hebben. Uit een bevraging van Bouwunie blijkt dat nieuwbouwwoningen hierdoor 5 à 10 procent duurder zullen worden. Bouwunie vraagt aan de Vlaamse regering om het S-peil eerst grondig te evalueren alvorens het verder te verstrengen.

Sinds 2018 bestaat er naast het E-peil ook het S-peil. Het S-Peil of 'schilpeil' drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Het vat alle energetische kwaliteiten van de schil (zowel de winsten als de verliezen) samen tot één getal. Het zegt hoe goed de schil bestand is tegen koude winterdagen, maar ook of er genoeg zonnewering is op hete zomerdagen en of de woning een efficiënte vorm heeft.

“Vanaf 2021 wil Vlaanderen dit S-peil nog strenger te maken. Het wordt voor bepaalde vrijstaande huizen zeer moeilijk om deze isolatienorm te halen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. “Uit onze bevraging blijkt dat door die strengere normen bouwen ook duurder zal worden. Mensen worden verplicht om hun budget te spenderen aan dikkere spouwisolatie, driedubbele beglazing en dubbele dakisolatie. Hierdoor houden ze minder budget over om te investeren in bijvoorbeeld systemen voor hernieuwbare energie, wat vaak meer efficiënte kan opleveren dan enkele centimeters extra isolatie. Zo zullen bouwers hierdoor eerder voor een klassieke condensatieketel kiezen dan voor een zuinige warmtepomp en krijgt het S-peil een averechts effect.”

Bouwunie pleit voor een grondige evaluatie van het S-peil alvorens het verder wordt verstrengd. Nieuwbouwwoningen zijn per definitie de meest energiezuinige op de markt. Ze duurder maken voor modale gezinnen is maatschappelijk noch ecologisch een goede zet.

Ook interessant