Vastgoed

Pak hoge woningprijzen bij de bron aan

Pak hoge woningprijzen bij de bron aan
Uit de notarisbarometer blijkt dat huizenprijzen vorig jaar met 6,7% zijn gestegen. Prijzen van flats stegen iets minder sterk, maar kenden nog steeds een forse toename van 6,5%. In 2020 kostte de gemiddelde woning 306.629 euro en een flat kostte 247.562 euro. Deze aanhoudende prijsstijgingen op de vastgoedmarkt brengen de betaalbaarheid van wonen in het gedrang. Bovendien heeft Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele onlangs aangegeven dat de komende decennia tot 400.000 bijkomende wooneenheden nodig zijn. Daarom is het cruciaal om het toenemend aantal belemmeringen op het woonaanbod weg te werken.

Stijging huizenprijzen sterker dan in 2019

In 2019 stegen huizenprijzen ‘slechts’ met 3,6% en prijzen van flats stegen met 3,8%. We zien dus in 2020 een versnelling van de toename van vastgoedprijzen. Bovendien zien we dat in 2020 huizenprijzen sterker zijn gestegen dan de prijzen van flats. Dit geeft aan dat huizen nog steeds zeer geliefd zijn door de Vlaming, en dat die trend vanwege de coronacrisis nog wordt versterkt.

Stop lokale bouwstops

Als we voor ieder gezin een betaalbare, kwaliteitsvolle woning willen voorzien, dienen we daarom het aanbod te verhogen. Dit wil zeggen, moedig renovatie en vernieuwbouw sterk aan, versnel stadsvernieuwingsprojecten en zet een punt achter de lokale bouwstops. Want die lokale bouwstops maken een abrupt einde aan de creatie van nieuw woonaanbod in bepaalde gemeentes. Wanneer een gemeente een bouwstop inlast zorgt dit niet enkel voor woonproblemen in de eigen gemeente. Gezinnen die nu niet meer terecht kunnen in een gemeente met een bouwstop, gaan op zoek naar een woning in de naburige gemeentes. Met als gevolg dat ook in deze buurgemeentes vastgoedprijzen sterker zullen stijgen.

Ten slotte, bouwpauzes, inbreidingsprojecten die on hold worden gezet, trage vergunningsprocedures, de toenemende schaarste in bouwgronden: de combinatie van al deze beperkingen weegt op het stagnerende woonaanbod met verdere prijsstijgingen in de toekomst als gevolg. Enkel een stimulerend woonbeleid dat inzet op uiteenlopende woonvormen en op de versnelling van kwaliteitsvolle verdichtingsprojecten, zal de woonbehoeften van het toenemend aantal huishoudens kunnen invullen.

Ook interessant