Duurzaam Bouwen

PEFC in de kijker op Bois & Habitat

De beurs Bois & Habitat opent van 22 tot en met 25 maart haar deuren in Namen Expo. En dit jaar wordt het een feesteditie want het evenement telt 15 lentes. En PEFC is ook weer van de partij. De bezoekers maken kans op een zwembad vervaardigd uit PEFC-gelabeld hout.
De beurs Bois & Habitat is intussen een vaste waarde geworden in Europa als het gaat over hout in al haar toepassingen voor in en rond de woning. Zo’n 180 gespecialiseerde exposanten zetten op zo’n 12.000 m² drie grote thema’s in de kijker: bouw /renovatie; binnen- en buiteninrichting; meubilair en design. Voor elk van deze toepassingen zijn ook PEFC-gelabelde producten te vinden op de markt. Daarom ook is PEFC al voor het 6e jaar op een rij de vaste partner van de beurs voor de grote bezoekerswedstrijd.

Het PEFC-label
Het PEFC-label is intussen niet meer weg te denken uit de wereld van bouwen, verbouwen en inrichten. Zowel overheden, professionelen als particulieren hechten steeds meer belang aan de herkomst van het hout dat zij gebruiken. Ze willen een garantie dat het om legaal geoogst hout gaat en dat het zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. In deze bossen wordt een evenwicht tussen de ecologische, sociale en economische functies van het bos nagestreefd. PEFC, een van oorsprong Europees label, heeft intussen zijn weg gevonden overal ter wereld. Toch behoudt het nog zijn sterke lokale verankering. Bijna de helft van de bossen in België en buurlanden zijn PEFC-gecertificeerd.

PEFC-hout in toepassingen
De tijd dat het nog een grote zoektocht was om PEFC-gelabelde producten te vinden, is al lang voorbij. Het PEFC-label duikt intussen op in groot- en kleinhandel en in tal van doe-het-zelfzaken. Bijna 400 Belgische bedrijven beschikken over een PEFC-chain of custodycertificaat. Dit betekent dat zij houtproducten mogen bewerken en verkopen onder het PEFC-label. Tal van PEFC-gecertificeerde bedrijven zijn als exposant aanwezig op de beurs.
Een greep uit het bestaande aanbod van PEFC-producten:
  • Bouwen en verbouwen: houtskeletbouw, balken, ramen, deuren, wanden, gevelbekleding,…
  • Inrichten: trappen, meubilair, keukens, eetkamers, laminaat,…
  • Tuin: omheining, tuinhuizen, carports, zwembaden, speeltoestellen, meubilair, bloembakken, zandbakken,…

Win een PEFC-gelabeld zwembad
Tijdens de beurs loopt er ook dit jaar weer één grote bezoekerswedstrijd. Iedereen maakt kans op een zwembad in PEFC-gecertificeerd hout ter waarde van 5.400 euro. Als dat geen goed nieuws is met de lente in zicht!

Elke bezoeker kan deelnemen aan de wedstrijd door 4 vragen over PEFC te beantwoorden en de schiftingsvraag. De deelnemingsformulieren worden verspreid op de stand van PEFC (2310) en zijn eveneens te vinden in de krant Le Soir Immo van 21 maart en op de websites www.pefc.be en www.bois-habitat.be. De deelnemingsformulieren kunnen gedeponeerd worden in de urne op de stand van PEFC tijdens de beurs. De wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met Bois & Habitat, Le Soir en Gardipool. Het wedstrijdreglement is beschikbaar op websites van PEFC en Bois & Habitat.

Ook interessant