Algemeen

Nieuw vliegtuig Plan3D brengt Benelux in 3D beschikbaar voor de professional

Nieuw vliegtuig Plan3D brengt Benelux in 3D beschikbaar voor de professional
Voor de verdere uitbouw van zijn nieuw product ‘Plan3D’ kocht het Belgische landmeterbureau Vansteelandt uit Deinze zonet een tweede vliegtuig aan dat wordt uitgerust met de Leica CityMapper – de eerste in zijn soort in Europa. Met deze uiterst moderne en verfijnde camera, die oblieke beelden tot op 2 cm nauwkeurig kan nemen, meet Plan3D het terrein in de Benelux op met een detail 40 keer hoger dan voorheen, om die beelden vervolgens via het internet beschikbaar te maken voor de professionele gebruiker, waaronder ingenieursbureaus, architecten, dataverwerkers alsook overheden, steden en gemeenten, brandweer en politie. Op die manier vindt Plan3D het beroep van landmeter heruit: die moet nu niet langer voor alles ter plekke gaan om een terrein, gebouw of andere infrastructuur op te meten. Bovendien bezorgt deze massa aan informatie tal van opportuniteiten in allerlei domeinen. Voor de aankoop van het tweede vliegtuig met camera t.w.v. 2 miljoen euro kon Vansteelandt rekenen op een investering van LakeSprings, de familieholding van Bart Verhaeghe.

Met Plan3D zet Vansteelandt de poort open richting virtuele landmeetkunde en datacollectie. Het bedrijf kocht namelijk als eerste in Europa de Leica CityMapper aan, een uiterst moderne camera die de nieuwste beeldvormingstechnieken alsook Lidar (een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van laserpulsen) met elkaar combineert. De CityMapper wordt voor de landschapsmeting in een speciaal daarvoor aangepast vliegtuig gemonteerd en brengt zo elk detail van het landschap in kaart. “Wij zien reeds enkele jaren de vraag naar actuele gedetailleerde data sterk toenemen. Tegelijk zochten we alternatieve oplossingen om landmeetkundige opmetingen mee uit te voeren. Daarom zijn we begin 2017 begonnen met de ontwikkeling van ons eigen MultiCam systeem. Hiermee verzamelen we data waarvan het detail tot 40 keer hoger is dan de huidige beschikbare open data van de overheden”, verduidelijkt Tom Vansteelandt, oprichter en CEO.

Dankzij de CityMapper wil Vansteelandt de lat hoger leggen en zal de data in 3D tot 2 cm nauwkeurig zijn. “Er is ook aan het milieu gedacht”, vult Vansteelandt aan: “dit type vliegtuig is heel stil, uiterst zuinig, vliegt op loodvrije benzine en vervangt heel wat rijkilometers op de weg. Dit model is trouwens door NASA gekozen voor hun ontwikkelingsprogramma van een elektrisch aangedreven vliegtuig.” Plan3D kon al rekenen op succes. Om op de alsmaar groeiende vraag naar gedetailleerde en actuele 3D-data in te spelen, kocht Vansteelandt een tweede vliegtuig aan. Niet alleen voor landmeetkundige toepassingen wordt gebruik gemaakt van Plan3D, ook architecten kunnen dankzij de precieze 3D-plannen bij het aanvragen van bouwvergunningen een beter beeld geven van hoe hun ontwerpen passen in het omgevende landschap. Voor de overheid, politie en brandweer is Plan3D een nuttig instrument dat hen een gedetailleerd beeld geeft van de actuele terreinsituatie, bijvoorbeeld in het raam van evacuatiemogelijkheden of vluchtwegen.


Vliegtuigen met hypermoderne Leica-camera’s

Met Plan3D schudt Vansteelandt, door de werkelijke terreinsituatie met hoog detail in 3D op kantoor te brengen, de sectoren van de landschapsmeting en dataverwerking door mekaar. Zo hoeven landmeters niet meer per se ter plaatse te gaan om landschappen, sites of constructies op te meten. De mogelijkheid om data met veel hoger detail te inventariseren zorgt bovendien voor een toevloed aan opportuniteiten voor Big Dataverwerking en -analyse. Daarvoor zet het bedrijf de Leica CityMapper in, ’s werelds eerste hybride ‘airborne-sensor’ camera. Door het beste van twee werelden samen te brengen is de CityMapper speciaal ontworpen voor 3D stadsmodellen. “Deze hypergesofisticeerde camera laat ons toe om een landschap slimmer, sneller en beter in kaart te brengen”, zegt Vansteelandt. “Met Plan3D kunnen we een oplossing bieden voor tal van objectinventarisaties en dit in alle mogelijke domeinen zoals ruimtelijke planning en vastgoed, gebouwen in het algemeen, weginfrastructuur, rivieren en kanalen, vegetatie, nutsvoorzieningen en energie-gerelateerde toepassingen. Omdat de gegevens in 3D zijn, zien we elk object in zijn ruimtelijke omgeving, kunnen we dwarssneden maken en volumes berekenen. Het is dus mogelijk om alle soorten 3D-engineering in de virtuele realiteit uit te voeren.”

Innovatie in de moderne landschapsmeting

Daarnaast heeft Plan3D de ambitie om een voortrekkersrol op te nemen binnen Europa. Het doel van het bedrijf is om kostenefficiënte oplossingen te bieden voor taken in de landschapsmeting waarvoor hoge nauwkeurigheid en detail zijn vereist. Terwijl Plan3D tot vorig jaar voornamelijk inzette op het inwinnen van data, wil het in 2019 eveneens inzetten op het vermarkten van die data. Zo werkt het bedrijf binnen Europa samen met partners uit verschillende domeinen alsook andere landmeterbureaus. “Door de samenwerking met ons Europees netwerk willen we het landmeterschap een nieuwe invulling geven. Met dit soort innovatie willen we meer kruisbestuiving teweegbrengen en meer werkgelegenheid creëren in de sector.”

Ook interessant


Build for Life