Duurzaam Bouwen

Nieuw belastingvoordeel voor energiezuinige (ver)bouwers

De Vlaamse regering wil energiezuinige bouwers extra fiscaal belonen. U moet dan wel nog beter isoleren dan de wettelijke normen voorschrijven. Dan betaalt u vanaf volgend jaar slechts de helft of misschien helemaal geen onroerende voorheffing meer. En dat is aanzienlijk beter dan nu. Een minpuntje is wel dat de nieuwe belastingvermindering slechts geldt voor vijf jaar in plaats van tien jaar nu.

Wie in Vlaanderen een nieuw huis bouwt, moet voldoen aan de minimum eisen inzake energiezuinigheid. Maar als u beter doet dan die minimum normen, dan krijgt u nu al een beloning via de belastingen: een korting op de onroerende voorheffing. Vandaag de dag is dat 20 tot 40 procent korting gedurende tien jaar. Maar de normen verstrengen alsmaar, de bouwers moeten steeds meer uitgeven om aan die normen te voldoen, en zeker om beter te doen. En dat werkt ontmoedigend. Daarom vergroot de Vlaamse regering vanaf volgend jaar de korting op de onroerende voorheffing van de helft tot soms wel 100%. Maar dan wel slechts gedurende vijf jaar. Je krijgt dus meer terug en sneller.

Mensen die hun huis gaan verbouwen of renoveren en dat ook grondig doen, kunnen ook in aanmerking komen voor deze korting. Het is dus niet alleen een extra voordeel voor nieuwbouw. De premies op specifieke energiezuinige ingrepen, zoals bijvoorbeeld dakisolatie, blijven gewoon bestaan.

Ook interessant