Energie

Nederlandse consument bereid om maximaal 3000 euro te betalen voor thuisbatterij

Nederlandse consument bereid om maximaal 3000 euro te betalen voor thuisbatterij
De thuisbatterij wint terrein in het denken en doen van de Nederlandse consument. Ruim 61% wil binnen nu en twee jaar thuis een batterij laten installeren. Vooropgesteld dat die niet meer kost dan 3000 euro. Dat blijkt uit een groot onderzoek over de kansen voor thuisbatterij door enie.nl*.

Thuisbatterij heeft interesse van consument

De Nederlandse thuisconsument van elektriciteit is niet alleen druk in de weer met zonnepanelen. Steeds vaker wordt er ook nagedacht over de aanschaf van een thuisbatterij. Zo heeft 57,3% van de respondenten zich al georiënteerd op dit onderwerp.

Besparing, verduurzaming, onafhankelijkheid

De respondenten gaven diverse redenen op om een thuisbatterij aan te schaffen. Geld besparen is met 37,9% een net iets belangrijkere motivatie dan verduurzamen met 33,4%. Gevolgd door 28,6% van de mensen, die aangeven dat het minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en van leveranciers hun motivatie is.

Hoge kosten een groot obstakel

Van de respondenten die aangaven de aanschaf van een thuisbatterij níét te overwegen, gaf bijna 85% aan dat de hoge kosten voor hen een struikelblok zijn. Ruim twee derde (66,2%) schat de aanschafkosten op tussen de 3000-7000 euro; de andere een derde schat die lager in.

Bereid om maximaal 3000 euro te betalen

Uit het onderzoek blijkt dat ruim driekwart (76,8%) van de mensen bereid is om tot 3000 euro te betalen voor een thuisbatterij. Milan van der Meulen, medeoprichter en -directeur van enie.nl: “De saldering van zonnestroom wordt afgebouwd. Toch blijft verduurzaming van de energievoorziening in Nederland een speerpunt van onze regering. Misschien is het daarom tijd voor subsidie op de thuisbatterij. Zodat de relatief hoge aanschafprijs gematigd wordt en de thuisbatterij voor veel meer mensen betaalbaar wordt. Daarmee worden de businesscase, terugverdientijd en aanschaf interessant voor bijna iedereen.”

* Onderzoek van enie.nl met representatieve steekproef en ruim 6000 respondenten.

Ook interessant