Algemeen

Minder chroom in Europees cement

De Europese Commissie heeft het voorstel voor een richtlijn aangenomen, die cement met een hoog gehalte aan chroom VI op de Europese markt verbiedt.

De richtlijn geldt zowel voor productie als import. “Cement mag niet op de markt worden gebracht of gebruikt als materiaal of grondstof, als het meer dan 0,0002 procent oplosbaar chroom VI ten opzichte van het droge gewicht van het cement bevat, voor handwerk, waarbij risico bestaat op contact met de huid”, aldus de richtlijn.
Als het cement ijzersulfaat bevat als reductiemiddel, moet op de verpakking staan wanneer het cement is verpakt en tot welke datum het gehalte oplosbaar chroom VI lager is dan 0,0002 procent.
Het doel van de richtlijn is de gezondheid van wie met cement werkt, beter te beschermen. Chroom VI kan namelijk ernstig eczeem veroorzaken. Volgens de Europese Commissie is het geen groot probleem voor de industrie om het chroomgehalte te verlagen. De Europese Cement Associatie is het daar niet mee eens en wilde naar andere wegen zoeken om problemen met eczeem op te lossen. De Europese Commissie zag daar echter niets in.
In Nederland geproduceerd cement heeft een laag gehalte aan chroom VI, in tegenstelling tot veel cement uit bijvoorbeeld Spanje.
Build for Life