Binnenafwerking

Knap staaltje van gezichtsbedrog

Een beschadigd of versleten plafond wegstoppen door er een stevig doek over te spannen. Het is een beetje valsspelen natuurlijk, maar wel op een heel slimme manier. Spanplafonds bestaan sinds de jaren zeventig en maken de jongste jaren flink opgang.
Eigenlijk is het een knap staaltje van gezichtsbedrog. Een perfect glad plafond waarop geen enkele oneffenheid zichtbaar is en dat eruitziet alsof de grootste vakman aan het werk is geweest, is niets anders dan een strak gespannen folie.

Maar gezichtsbedrog of niet, het systeem van spanplafonds biedt voordelen. Bij nieuwbouw maakt het de bepleistering van plafonds overbodig en zorgt het ervoor dat verschillende kamers dezelfde look krijgen. Bij renovatie verbergt het beschadigde en oneffen stukken plafond en creëert het een prima bergplaats voor kabels en buizen.

Er zijn ook voordelen die gelden voor alle soorten projecten: een spanplafond kan om het even welke plafondvorm - ook als er bogen of hoeken zijn - overbruggen en is onbeperkt weg te nemen en terug te plaatsen, zonder dat de kwaliteit er op achteruit gaat.

Zonder scheuren of barsten
Een spanplafond bestaat uit een stevige kunststoffolie die met een bevestigingsstuk in een speciaal profiel wordt geklemd. De folie is zeer sterk, kan niet scheuren of barsten en vergt geen enkele vorm van afwerking meer.

Het is wel belangrijk dat het spanplafond correct, het liefst door specialisten, wordt geplaatst. Het basisprincipe is dat van het verlaagde plafond. De profielen worden op de juiste hoogte tegen de muur geplaatst, waarna de folie, die in de fabriek de juiste maat en vorm meekreeg, erin bevestigd wordt.

Interessant detail is dat de folie iets te klein wordt gemaakt, zo'n 7 procent. Bij het installeren wordt de kamer verwarmd tot 40 à 45 graden. Hierdoor wordt de folie soepel en kan ze makkelijk worden uitgerekt en in de profielen gehaakt. Als de warmte verdwenen is, blijft het plafond keurig opgespannen hangen en dat blijft zo, zelfs als zich in de kamer temperatuurschommelingen voordoen. De fabrikanten benadrukken dat de folie niet gaat trillen of doorhangen.

Aansluiten bij kroonlijst
De klant heeft de keus uit twee soorten profielen, zichtbaar of onzichtbaar. Het onzichtbare profiel leent zich uitstekend voor minimalistische interieurs. Aan de rand blijft alleen een kleine schaduwvoeg zichtbaar. Het zichtbare profiel fungeert als randlijst en wordt afgewerkt in de kleur van het plafond. Het kan ook aansluiten bij een klassieke kroonlijst.

Goed om te weten is dat je spanplafonds kan combineren met om het even welke verlichting. De meeste types spotjes kunnen in het oppervlak worden verwerkt. De Kortrijkse firma Estrikor, sinds jaar en dag specialist in spanplafonds, biedt ook lichtgevende plafonds aan. Aan de hand van een transparante folie worden lichtgevende oppervlakken gecreëerd, wat garant staat voor een fraai effect.

En de prijs? Reken voor een spanplafond in een leefruimte met een gemiddelde grootte ongeveer 50 euro per m2 voor een plafond met zichtbaar profiel. Met onzichtbaar profiel ligt de prijs iets hoger: 55 euro per vierkante meter.

Ook interessant