Isolatie

Kalkhennepblokken zijn betaalbaar en duurzaam alternatief

Kalkhennepblokken zijn betaalbaar en duurzaam alternatief
Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt, kampen kandidaat-bouwers en verbouwers met een zwaar, nadelig gevolg van deze crisis: wereldwijd heerst er immers een immense schaarste aan bouwmaterialen. Hout, isolatiemateriaal, dakpannen, verf, enz. , de vraag ernaar is veel groter dan het aanbod en dat heeft niet alleen een gevolg op de termijnen, maar ook op de prijzen. Het kalkhennepblok kan als duurzaam en betaalbaar alternatief de oplossing bieden voor deze situatie én voor de bouwsector van de toekomst.

Materiaalschaarste maakt bouwen duurder

Wie momenteel bouwt of verbouwt, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: de globale kost is met meer dan 3% gestegen. Reden? De immense materiaalschaarste waarmee de bouwsector te kampen heeft. En deze situatie is niet alleen een gevolg van de coronacrisis an sich, ook een verkeerde inschatting van de vraag aan bouwmaterialen tijdens en na de pandemie en de rol van de Verenigde Staten, die bijvoorbeeld heel veel houtproducten wegkoopt uit Europa aan een hogere prijs, liggen aan de basis van de schaarste.

Het gevolg is niet alleen dat veel werven aanzienlijke vertraging oplopen, dat heel veel grondstoffen naast schaarser worden ook duurder worden… Zo is de prijs van bakstenen met 5% gestegen, die van hout met 128%, die van verf met 7% en ten slotte die van MDI, het belangrijkste component voor de vervaardiging van isolatieplaten van hard schuim, met 50%.

“Nochtans bestaan er alternatieven,” aldus Charlotte de Bellefroid, Manager Marketing en Communicatie bij IsoHemp. “Kalkhennepblokken zijn een volwaardig alternatief voor de isolatieplaten. Onze hennepblokken zijn veelzijdig en kunnen dienst doen als bouwblok én als isolatiemateriaal. Bovendien zijn onze hennepblokken 100% natuurlijk, duurzaam en locaal geproduceerd.”

Waarom kalkhennep het bouwmateriaal van de toekomst is

Kalkhennep is een 100% natuurlijk materiaal dat geen schadelijke stoffen uitstoot. Alleen al deze eigenschap is belangrijk als ook de bouwsector wil bijdragen aan een effectieve strijd tegen de klimaatverandering.

Kalkhennep heeft een aantal onmiskenbare voordelen. Op het vlak van temperatuurregeling maken hennepblokken het verschil door hun vermogen om opgeslagen warmte vrij te geven. Als isolatiemateriaal met hoge inertie beschermt het hennepblok tegen koude in de winter en tegen hitte in de zomer. Zo staat het hennepblok garant voor een constant, aangenaam binnenklimaat het hele jaar door. Dit gezond binnenklimaat is ook een gevolg van het vochtregulerend vermogen van het hennepblok. Omdat het als een waterbuffer fungeert blijft de relatieve vochtigheid stabiel en krijgen schimmel en andere bacteriën geen kans.
Ook de brandbestendigheid en de akoestische isolatie van de blokken zijn grote troeven.

Schaarste bouwmaterialen: kalkhennepblokken als betaalbaar en duurzaam alternatief
Nu we als maatschappij geconfronteerd worden met de gevolgen van de klimaatverandering en mét die van een gezondheidscrisis, is het tijd om het geweer van schouder te veranderen.
De kalkhennepblokken van IsoHemp kunnen de katalysator zijn voor een groenere bouwsector. Waarom? “Onze hennepblokken zijn gemaakt van hennep, maar ook van hydraulische en luchtkalk. Door hun natuurlijke samenstelling en hun energiebesparend productieproces, is hun impact op het milieu nihil. Ze kunnen dan ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering, de CO2-impact van de bouwsector drastisch verminderen en helpen de ambitieuze Europese klimaatdoelstellingen te realiseren”, aldus de Bellefroid.
“Kalkhennepblokken zijn de weg naar een groenere bouwsector.”

Ook interessant