Architectuur

Jean Nouvel: architect in de spotlights (fotospecial)

Met prestigieuze gebouwen en spectaculaire projecten heeft Jean Nouvel (°1945) ruime internationale erkenning verworven en wordt hij gerekend tot de meest vooraanstaande architecten van deze eeuwwisseling. In 1980 was hij stichter en artistiek directeur van de Biënnale voor Architectuur in Parijs. In 1983 behaalde hij de zilveren medaille van de Academie voor Architectuur. Tot zijn realisaties behoren: de Opera van Tokio, het hotel Saint- James in Bouliac, het Cartier-gebouw in Parijs, het Instituut van de Arabische Wereld in Parijs, waarvoor hij in 1987 de Zilveren Winkelhaak kreeg (prijs voor het beste gebouw van het jaar). Dezelfde onderscheiding viel hem te beurt voor de Opera van Lyon in 1993.

Jean Nouvel is doctor honoris causa van de universiteit van Buenos Aires en honorary fellow van het American Institute of Architects in Chicago. Jean Nouvel wordt vaak bestempeld als high-tech-architect, hij beschouwt zich eerder als modernist. Techniek niet louter om de techniek, techniek als middel om het "esthetisch mirakel" te realiseren. Techniek staat ten dienste van een emotie, van een symbool.



Tijdens het ontwerpproces besteedt Jean Nouvel enorm veel aandacht aan de harmonie van het nieuwe gebouw met de site en zijn directe omgeving. Door te spelen met reflectie, open-gesloten structuren, zwevende vlakken, verdwijnen de gebouwen bijna in de omgeving. Rode draad doorheen zijn hele oeuvre is het samenspel van transparantie, schaduw en licht. Hoewel hij vaak gebruik maakt van een traditionele vormentaal, overstijgen zijn creaties de beperkingen van een te sterke verbondenheid met traditie.

Bekijk de fotospecial van Jean Nouvel. Klik hier.


Ook interessant