Isolatie

Isolatiechape: alles wat je moet weten

Isolatiechape: alles wat je moet weten
Een isolatiechape is een soort isolerende ondervloer die je veel ziet in nieuwbouwwoningen. Cement wordt hierbij gemengd met het isolatiemateriaal. De isolatiechape dient dus zowel als chape, een stevige afwerkingslaag waar de tegels, vloerbedekking of laminaat of houten vloer op wordt gelegd, als dat het als isolatie functioneert. Je kunt er daarnaast je vloerverwarming en leidingen kwijt. Je profiteert van verschillende voordelen wanneer je woning zo’n cementlaag heeft of wanneer je deze laat plaatsen bij een verbouwing. In dit artikel behandelen we de voordelen, prijzen en verschillende soorten van de isolatiechape.

Voordelen

Een isolatiechape heeft verschillende interessante voordelen voor jouw woning. De afwerk laag draagt bij aan meer wooncomfort omdat de warmte goed binnen blijft. Dit zorgt er voor dat je minder hoge stookkosten betaalt en dus bespaart op de energierekening. Daarnaast is het materiaal snel en eenvoudig aan te brengen en is er niet veel voorbereiding nodig. In de meeste gevallen is het zelfs al aanwezig in de woning wanneer je een nieuwbouwwoning koopt.

De isolatiechape is ook een milieuvriendelijke oplossing omdat het in de meeste gevallen van duurzaam materiaal gemaakt is, gerecycled EPS. Bovendien komen er geen giftige stoffen vrij wanneer je met isolatiechape gaat isoleren. Tot slot vult het de overbodige open ruimte van de leidingen op waardoor er geen lucht vrijkomt, waardoor je leidingen tijdens de isolatie naadloos worden afgewerkt.

Fim isolatiechape

Bij het Belgische bedrijf FIM kun je materialen aanschaffen (gerecycled EPS) voor het plaatsen of laten plaatsen van een isolerende chape. Je koopt deze FIM isolatiechape in zakken en mengt het met water, zodat je het mengsel kunt gebruiken voor de isolatielaag. Het is handig te combineren met andere isolatiematerialen en ideaal wanneer je bijvoorbeeld wil na-isoleren of van plan was om een nieuwe chape te laten plaatsen.

Deze FIM isolatiechape is eenvoudig toe te passen en werkt niet alleen thermisch isolerend maar ook geluidsdempend. Je moet daarna nog wel je vloer afwerken en het isoleert alleen goed in combinatie met andere materialen. De kosten zijn 10 euro per zak van 60 liter. Met 1 zak kun je ruim 1 m2 mortel leggen van 5 centimeter hoog, en met 18 zakken maak je 1 m3 mortel. Vergeleken met gewoon beton is het duurder, maar de eigenschappen zijn voordeliger ten opzichte van normaal beton.

Isolatiechape: alles wat je moet weten

Eps isolatiechape

Volgens All Chape is een goede optie voor de isolatie de innovatieve EPS isolatiechape. Dit zijn EPS-parels die met water en cement zijn vermengd en waar gepatenteerde additieven aan zijn toegevoegd. Deze zijn niet erg prijzig en eenvoudig in gebruik. Wel moeten ze 72 uur drogen waardoor het meer tijd kost voordat je de vloer mag betreden. Dit isolatietype zorgt voor een goed warmte comfort en een uitstekende vloer temperatuur. De prijzen voor de EPS liggen gemiddeld rond de 23 euro per M2 inclusief BTW. De EPS is in verschillende vormen waarin je het materiaal kunt verwerken. Je hebt ze in de vorm van chips(vlokken) als in platen, en isolatieparels(korrels).

De vlokken worden meestal gebruikt om vocht tegen te houden in kruipruimtes en om deze kruipruimtes warm en droog te houden en zo te isoleren.

Parels kunnen kieren en gaten goed opvullen en zorgen voor isolatie in spouwmuren, deze worden vastgelijmd door de specialist met speciale lijm waardoor de constructie stevig blijft en niet in elkaar zakt. De platen zijn al kant en klaar en licht in gewicht en daarom zijn ze erg eenvoudig aan te brengen. Deze isolatieplaten worden vooral voor vloeren, daken en muren gebruikt.

Isolatiechape prijzen

Qua prijs is de isolatiechape wat hoger dan een enkele chape, omdat het een combinatieproduct is van zowel de ondervloer als de isolatie. Omdat je hiernaast niet nog een isolatie hoeft te betalen profiteer je in feite van de 2 in 1 prijs, die goedkoper is dan beide onderdelen los aanschaffen. De prijs hangt uiteraard af van je woonsituatie, en woonoppervlak.

De richtprijs wanneer je het uitbesteedt aan een vakman of isolatie expert, ligt inclusief arbeidskosten ligt rond de 150 tot 180 euro per m3 inclusief BTW.
zie hieronder de richtprijzen.

Lees hier meer over andere vormen van isolatie en wat het je oplevert.

Ook interessant