Vastgoed

ION schakelt versnelling hoger dankzij nieuw ontwikkelingsfonds van 123 miljoen euro

ION schakelt versnelling hoger dankzij nieuw ontwikkelingsfonds van 123 miljoen euro
Projectontwikkelaar ION heeft de voorbije maanden maar liefst 123 miljoen euro opgehaald bij investeerders, waaronder voor het eerst ook institutionele beleggers. Dit tweede fonds van ION zorgt voor extra capaciteit om nieuwe en grotere projecten te realiseren. De ontwikkelaar benadrukt dat architectuur en duurzaamheid een belangrijke hoofdrol blijven spelen in zijn toekomstige residentiële en commerciële projecten.

Als relatief jonge Belgische speler heeft ION, in 2011 opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers, een opmerkelijk groeitraject afgelegd. In negen jaar tijd heeft het Waregemse bedrijf - met inmiddels kantoren in Brussel, Antwerpen en Waregem - zich in sneltempo ontwikkeld. De allround projectontwikkelaar - met reeds 87 medewerkers - realiseert niet alleen kwaliteitsvolle projecten op de residentiële markt, maar bedient ook de kantorenmarkt, verwezenlijkt student en senior housing, hotels, infrastructuur en realiseert Publiek-Private Samenwerkingen (PPS).

“Inmiddels zijn we klaar voor een volgende stap en richten we ons op grotere vastgoedprojecten. We hebben daarvoor nu de nodige steun gekregen van investeerders. Zij hebben in totaal voor 123 miljoen euro aan vers kapitaal toegezegd in ons vastgoedontwikkelingsfonds 'Premier Development Fund 2' (PDF 2), dat is vier keer zoveel als het eerste fonds van ION.”

Davy Demuynck, CEO van ION


Grote projecten

De investeerders zijn zowel familiale investeerders als ondernemers. Opvallend is dat nu ook voor het eerst institutionele beleggers investeren in de toekomstige projecten van ION.

“Ruim 90% van de investeerders van het eerste fonds (PDF), dat ION oprichtte in 2015, heeft zich opnieuw ingeschreven voor het nieuwe fonds (PDF 2). Het vertrouwen van de markt is dus groot en komt niet toevallig. Wij tonen een duidelijke en gezonde ambitie. Uiteraard blijven we actief op de Belgische markt. In 2019 openden we nog een tweede kantoor, in Brussel, en recent openden we ook een derde kantoor, in Antwerpen.”

Kristof Vanfleteren, CEO van ION


Daarnaast kijkt de West-Vlaamse ontwikkelaar ook voorzichtig uit naar buitenlandse opportuniteiten. Zo analyseert het momenteel actief de Luxemburgse markt.

“We hebben onze organisatie versterkt op alle gebieden, zowel financieel als op het vlak van expertise en zijn ervan overtuigd dat we voldoende slagkracht hebben om ook op nieuw terrein verder te groeien.”

Kristof Vanfleteren, CEO van ION


Het nieuwe kapitaal zal in de eerste plaats ingezet worden om de positie van ION in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant, Antwerpen en Limburg te versterken en te investeren in residentiële en commerciële projecten van grote omvang in heel België.

Duurzaamheid en architectuur

De voorbije jaren heeft ION ook sterk geïnvesteerd in duurzame oplossingen in haar projecten, zoals dat onder andere gebeurt in het Burenberg-project in Leuven (voormalige Acco-site) en de herontwikkeling van de Panquin-site in Tervuren. In 2018 realiseerde de ontwikkelaar zelfs de eerste kantoren van ons land die CO2-neutraal zijn gebouwd, Waregem Business Park (WBP). Ook in de nieuwe projecten blijft duurzaamheid hoog op de agenda staan, met onder andere initiatieven rond geothermie en warmtenetten. Zo ontwikkelde ION reeds een operationeel warmtenet in Turnhout (Niefhout) en plant het - in samenwerking met Fluvius - een eerste warmtenet in Veurne (Suikerpark).

“ION ontwikkelt graag projecten die ‘different’ zijn. Hiervoor werken we graag samen met gerenommeerde internationale architecten. Snøhetta uit Oslo (project Roelevard in Roeselare) en C+S Architects uit Londen (project Panquin in Tervuren en project Burenberg in Leuven) zijn daar sprekende voorbeelden van.”

Davy Demuynck, CEO van ION


Bestuur

ION participeert - als projectmanager en fondsbeheerder - net zoals bij het eerste fonds zelf mee in het nieuwe fonds. In de raad van bestuur van PDF 2 zetelen o.a. de CEO’s van ION: Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Rik Missault. De voorzitter van de Raad van Bestuur is Jo De Wolf (CEO van het beursgenoteerde Montea).

Ook interessant