Interieur

Hoe voorkom je geluidsoverlast in de woning?

Hoe voorkom je geluidsoverlast in de woning?
Een feestje bij de buren, een verbouwing in de straat, verkeer, wegenwerken, overvliegende vliegtuigen, een TV die te luid staat, ruziënde mensen en ga zo maar verder. We worden dagelijks geconfronteerd met omgevingsgeluiden. Maar wanneer spreken we van overlast? Het woord zegt het zelf, overlast is wanneer het te veel wordt. Dit is natuurlijk subjectief. Wat voor de een leuk of aanvaardbaar is, kan door de ander als overlast ervaren worden. Maar als je geluidsoverlast ervaart, wat kan je er dan tegen beginnen?

Communicatie

Als je last hebt van lawaai van de buren, kan je best eens met die mensen gaan praten. Vaak zijn ze zich niet bewust van de invloed die bepaalde geluiden op iemand anders hebben, precies omdat het ervaren van geluiden zo subjectief is. Als de buren aan het klussen zijn, kan je bijvoorbeeld ook afspraken maken over de momenten waarop dat gebeurt, zoals bijvoorbeeld niet tijdens de examens of wanneer de kinderen al naar bed zijn. Als je op een vriendelijke manier de communicatie aangaat, zal je zien dat de mensen best wel met een aantal zaken rekening willen houden.
Laat een geluidsmeting uitvoeren door Strooming als de buren de ernst van jouw probleem toch niet willen inzien.

Isolatie

Geluid kan ook voor een groot gedeelte buiten gehouden worden door een goede isolatie. Isolatie laat je bovendien ook besparen op de energiefactuur, waardoor je dubbel profijt doet. Vergeet echter niet dat een goede isolatie voor gezondheidsproblemen kan zorgen als er niet voldoende verlucht wordt.

Interieur

Door te investeren in het interieur kan je ook veel geluiden dempen. Een dik tapijt, zware gordijnen en een stoffen zetel met veel kussens zullen de galm in de woning wegnemen en een gesprek veel aangenamer maken.

Een grote ruimte opdelen in kleinere hoekjes door middel van scheidingswanden of boekenkasten maakt de klankkast die een ruimte is veel kleiner.

Enkele grote planten maken het interieur leuker en blijken ook goede geluidsabsorberende objecten te zijn.

Voorkomen

Veel storende geluiden kunnen ook bij de bron aangepakt worden. Contactgeluiden kunnen heel vervelend zijn en ver dragen. Voorbeelden hiervan zijn, boren, met hoge hakken lopen, een subwoofer die op de grond staat.

Als de kinderen gaan slapen zijn, is het niet zo leuk dat mama nog met hoge hakken door de woonkamer loopt. Dit is eenvoudig te voorkomen door zachte pantoffels te dragen binnenshuis.

Als papa nog aan het werk is in zijn kantoor, kan luide muziek of TV heel storend zijn. Hiervoor kan makkelijk een hoofdtelefoon gebruikt worden. Het is alleen de vraag door wie, papa in zijn kantoor of de kinderen voor de TV?
Een subwoofer kan op dempers geplaatst worden.

Gezondheid

Geluidsoverlast kan nefaste gevolgen hebben op de gezondheid. Buiten gehoorschade kan het ook slapeloosheid of stress teweeg brengen, wat dan weer de kans vergroot op een hoge bloeddruk. Dit zijn zeer ernstige zaken waar we niet te licht overheen mogen gaan.

De wet

Als je hinder ondervindt van geluidsoverlast die niet door jezelf of de buren veroorzaakt wordt, maar bijvoorbeeld door wegenwerken of overvliegende vliegtuigen, kan je daar ook iets aan doen. Je kan dit bijvoorbeeld aankaarten bij de plaatselijke milieudienst. Zij zullen indien nodig de juiste stappen ondernemen. In dit geval is een goed contact met de buren ook handig, want samen sta je veel sterker.

Ook interessant