Tuin

Hoe meer luxe in de tuin, hoe hoger je energierekening

Hoe meer luxe in de tuin, hoe hoger je energierekening
Natuurlijk, we willen allemaal een tuin op het zuiden waar het tot laat in de avond goed vertoeven is. De buitenlucht doet ons immers goed. Dankzij terrasverwarmers kunnen we nóg langer buiten blijven zitten en genieten van het kabbelende geluid van bewegend water door het fonteintje in de vijver. Ondertussen wordt in de tuin veel meer energie verbruikt dan we beseffen. Hoe kun je dat voorkomen?

Fontein

Veel tuinen zijn voorzien van een vijver met fontein. De fontein zorgt voor een rustgevende effect door kletterend water. Ook zwemmen er vaak een hoop mooie vissen in de vijver. Om het water schoon te houden schaffen de meeste mensen een vijverpomp aan. Goed om te weten: een natuurlijke vijver blijft ook schoon zonder de waterpomp. Naast het feit dat deze waterpompen in de regel niet goed zijn voor het biologisch evenwicht in de vijver, verbruiken ze ook nog eens veel energie. De kleinste pomp verbruikt bij continue gebruik evenveel energie als 114 wasbeurten. Wil je er desondanks toch een gebruiken, overweeg eens een pomp die op zonne-energie werkt. Dat kan al een hoop schelen op je energierekening.

Terrasverwarmer

Laat je het raam vaak open terwijl de verwarming aanstaat? Misschien ken dan je de volgende uitspraak ‘Ik stook niet voor de vogeltjes’. Dit is vrij letterlijk wat je doet wanneer je een terrasverwarmer aanzet. Het grootste gedeelte van de warmte gaat namelijk verloren zonder dat het jou bereikt. Natuurlijk is het heerlijk om nog wat langer van je terras gebruik te kunnen maken ondanks de dalende temperaturen. Maar terrasverwarmers verbruiken door hun hoge wattage enorm veel energie. Een terrasverwarmer die één uur aanstaat verbruikt evenveel stroom als drie tot vier wasbeurten. Is het nog niet echt nodig om de terrasverwarmer aan te zetten? Laat dit dan achterwege en trek dikkere kleding aan.

Buiten badderen in de winter

Een jacuzzi in je tuin is misschien wel de ultieme luxe. De meeste eigenaren van zo’n jacuzzi verwarmen hem het hele jaar door. Met name in de winter kost dit erg veel energie. Maandelijks kost zo’n bad minimaal €100,- extra op je energierekening. Daarnaast verbruikt een jacuzzi natuurlijk ook heel veel water. Een gemiddeld exemplaar heeft een inhoud van maar liefst 1500 liter, en het is de bedoeling dat dit water minimaal vier keer per jaar ververst wordt.

Energierekening

Natuurlijk is je eigen stukje ‘buiten’ je lief en wil je je er prettig voelen. Misschien hoort daar een vijver of jacuzzi bij, of terrasverwarming. Wat je dan alsnog kunt doen om je energierekening wat omlaag te krijgen, is de goedkoopste energieleverancier uitzoeken. Online energie vergelijken en een gunstige overeenkomst afsluiten is eenvoudig en een goede manier om te besparen op je energiekosten.

Ook interessant