Verbouwen

Hoe kan je een bedrijfspand zo duurzaam mogelijk inrichten?

Hoe kan je een bedrijfspand zo duurzaam mogelijk inrichten?
Een echt duurzaam bedrijfspand begint in feite al bij de bouw. Maar dat hoeft natuurlijk nog niet te betekenen dat je een bestaand pand niet duurzamer kan maken. Kenmerkend daarbij is wel dat je daarvoor op verschillende domeinen moet inzetten, want louter het investeren in duurzame verwarming zal de klus nog niet klaren. Hieronder vind je een aantal manieren waarop je je bedrijfspand zo duurzaam mogelijk kan maken.

Alles begint bij de isolatie van het bedrijfspand

Verwarming is nog steeds een van de grootste energieslokops bij bedrijfspanden. Net daarom is het zo’n zonde dat er vaak erg veel warmte verloren gaat. Isolatie is dan ook een must. Denk daarbij niet alleen aan muurisolatie, maar ook aan vloerisolatie en dakisolatie. Ook het onderverdelen van grote ruimtes in kleine geïsoleerde ruimtes met aparte verwarmingselementen krijgt de voorkeur.

De juiste verlichting voor je bedrijf

Vaak hangen bedrijven vol met halogeenlampen die vanaf grote hoogte weinig verlichten. Dat is natuurlijk geen goed idee. Algemene verlichting kan, maar zorg er dan wel voor dat het wordt afgewisseld met detailverlichting. Daarnaast vervang je halogeenlampen maar beter door ledlampen, want het rendementsverschil is echt gigantisch. Onder andere led-panelen zijn uitermate geschikt voor bedrijven. Het gebruik van natuurlijke verlichting is steeds een aanrader, maar kies dan wel minstens voor dubbele beglazing en liefst voor hoogrendementsglas.

Je bedrijfspand duurzaam verwarmen

Dat een duurzame verwarmingsinstallatie een noodzaak is, staat hoe dan ook buiten kijf. Er bestaan verschillende manieren om duurzaam het bedrijf te verwarmen en te ventileren. Denk daarbij aan een lucht-waterwarmtepomp, hybride warmtepompen en condensatieketels. Uiteraard kan je je duurzame investering combineren met de opwekking van energie, bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Ga ook na of het mogelijk is om de opgewekte warmte van machines, koelwater of stoompluimen te recupereren, want dat is eveneens een eenvoudige manier om de proceswarmte te behouden.

Ecologische inrichting van het sanitair

Vooral in de toiletruimten zijn er vaak nog meer ecologische mogelijkheden. Zo kan er voor het spoelen van het toilet gebruik worden gemaakt van regenwater. Daarnaast hoeven kranen heus niet op warm water aangesloten te zijn. Bewegingsmelders die het licht automatisch aan- en uitschakelen zijn eveneens een goed idee.

Slim energie verbruiken

We hadden het al over bewegingssensoren op het toilet, maar vaak is datzelfde ook mogelijk voor andere ruimtes in het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan kleedkamers of printlokalen. Het opsplitsen in verschillende lichtgroepen is dan een goed idee. Daarnaast is het vaak mogelijk om het verbruik buiten de productie- of werktijden te beperken, bijvoorbeeld door timers te plaatsen op stille verbruikers zoals drankautomaten.

Ook interessant