Woonleningen

Hoe bereken je wanneer je een huis kunt kopen?

Al meteen een eigen huis kopen de dag na je laatste examen aan de universiteit? Dat is allicht wat te vroeg. Maar je wil vast ook niet met je pensioen pas eigenaar zijn van een eigen stek. Wanneer ben je dan wel klaar om een eigen huis te kopen? Dat hangt af van je financiën, maar ook van je persoonlijke situatie.

Een huis kopen volgens inkomen en spaargeld

Weten of je klaar bent voor de aankoop van een huis is grotendeels een financiële overweging. Voor de berekening daarvan is de maximale hypotheek een goede plaats om te beginnen. Die kun je zelf uitrekenen, of je kunt je laten bijstaan door een hypotheekadviseur. Zo ontdek je hoeveel je kunt lenen met je huidige inkomen en ook wat je elke maand zou moeten afbetalen. Het best liggen je hypotheeklasten niet hoger dan een derde van je maandelijkse inkomen. Zo hou je namelijk geld over om je levenskwaliteit te bewaren, maar ook om wat opzij te zetten voor onderhoud en onverwachte tegenvallers.

Daarnaast heb je spaargeld nodig om een woning te betalen. Een richtlijn? Zorg ervoor dat je voldoende spaargeld hebt om alle extra kosten op te vangen die komen kijken bij de aankoop van een huis, zoals hypotheek- en notariskosten. Die bedragen meestal ongeveer twintig procent van de aankoopprijs.

Wanneer? Bekijk ook je persoonlijke situatie

Zoals gezegd is de aankoop van een huis niet alleen een financiële overweging. Ook je persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol. Denk je dat je bijvoorbeeld ooit naar het buitenland wil vertrekken voor je werk of in een andere stad wil gaan samenwonen met je geliefde? Dan is het wellicht beter om nog even te blijven huren. Ook is het een stuk gemakkelijker om een huis te betalen als je jouw inkomen kunt combineren met dat van een partner. Alleenstaanden zullen dus helaas wat langer moeten wachten voordat ze klaar zijn voor de aankoop van hun droomhuis.

Ook interessant