Second Home

Het rendement van een tweede verblijf

Het rendement van een tweede verblijf
Wat brengt een vakantiewoning in het buitenland op? Het is niet makkelijk om hier een eenduidig antwoord op te krijgen. Het hangt er ten eerste van af of het beloofde rendement bruto of netto is. En dan nog worden er verschillende methodes gehanteerd. Het is sowieso belangrijk dat je je niet blindstaart op cijfers.

Optimistische verkoopmeerwaarde

Sommige makelaars schatten de verkoopmeerwaarde erg rooskleurig in, waardoor het rendement stijgt. Maar je hebt geen garantie dat je effectief die meerwaarde zal realiseren als je ooit het vakantiehuis ooit verkoopt. Wees voorzichtig met mooie cijfers en zoek alles goed uit. Hetzelfde geldt voor makelaars die je de eerste twee jaar huur garanderen maar niks van zekerheid voor de jaren erna. Laat je niet misleiden door aanlokkelijke beloftes.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Brutorendement

Professionals hanteren meestal het brutorendement. Ze bepalen dit door de jaarlijkse huurinkomsten te delen door de oorspronkelijke investering (aankoopprijs + aankoopkosten). Sommigen rekenen 12 maanden voor de jaarlijkse huurinkomsten terwijl anderen uitgaan van 11 maanden, rekening houdend met huurleegstand. De laatste methode leunt het dichtst aan bij de werkelijkheid. Als je een bestaande woning koopt, is een brutorendement van 4% al mooi. In gebieden met hogere aankoopprijzen is 3% realistischer terwijl het in goedkopere streken naar 5 à 6% kan gaan. Een hoger rendement is doorgaans niet haalbaar.

Nettorendement

Het nettorendement is het brutorendement van 11 maanden verminderd met de onroerende voorheffing en de brandverzekering. Dat komt meestal neer op een extra maand. Het nettorendement is dan 10 maanden huur gedeeld door de oorspronkelijke investering. Staar je echter niet blind op dat cijfer want er zijn nog andere kosten in het spel. Denk aan onderhoud, herstellingen, makelaarskosten, leningkosten… Je gaat in feite beter uit van 8 maanden huurgeld in plaats van 10 maanden. Het best is nog altijd om de brutocijfers te hanteren.

Niet-materiële effecten

Verlies ook de niet-materiële effecten van je vastgoedinvestering niet uit het oog. Je gemoedsrust kan het bijvoorbeeld zwaar te verduren krijgen… Bepaal op voorhand duidelijk je doelstellingen en stel een termijnplanning op. Zo ben je zekerder van je stuk.

Ook interessant