Verwarming & Sanitair

Het belang van een waterontharder

Het belang van een waterontharder
Als u in een gebied woont met hard water dan weet u ook van de ongemakken die dit met zich mee kan brengen. Hard water brengt kalkaanslag met zich mee, en dit zorgt er weer voor dat huishoudelijke apparaten minder lang mee kunnen. Ook zorgt deze kalkaanslag ervoor dat de stookkosten tot wel €120 per jaar kunnen toenemen. Er kan namelijk een laag kalkaanslag ontstaan in de CV-ketel, en deze laag zorgt voor een lager rendement.

De oplossing: een waterontharder

Gelukkig is hard water op te lossen door middel van een waterontharder. Een waterontharder verzacht het harde water en zorgt er op deze manier voor dat er geen kalk meer in het water zit. Dit zorgt ervoor dat uw huishoudelijke apparaten langer meegaan, uw stookkosten omlaag gaan en dat alle andere ongemakken van hard water worden opgelost.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder kan dus een hoop problemen oplossen, maar hoe werkt dit eigenlijk? De meest gebruikte waterontharders werken op uitwisseling van ionen. Simpel gezegd houdt dit in dat hard water wordt geleid door een cilinder met bolletjes kunsthars. Hetz magnesium en de kalk dat in het harde water zit blijft kleven aan deze bolletjes. Op deze manier wordt het harde water dus kalkvrij gemaakt.

Hoeveel gaat dit kosten?

Een waterontharder kost gemiddeld rond de €1000, maar de prijzen kunnen sterk verschillen afhankelijk van de specialist en het type waterontharder. Ook heeft een waterontharder om de zoveel tijd onderhoud nodig, meestal is dit jaarlijks. Vaak is het nodig om hier een specialist bij te betrekken en dit zal tussen de €60 en de €150 kosten. Vaak is het mogelijk om bij de aanschaf van een waterontharder een onderhoudscontract op te stellen met de verkoper. Dit zal ervoor zorgen dat de aanschafprijs van de waterontharder wat lager is, maar het betekent ook dat je vastzit aan één specialist voor het onderhoud.

Doordat de prijzen sterk kunnen verschillen is het altijd handig om offertes van verschillende specialisten op het gebied van waterontharders te vergelijken.

Ook interessant