Nieuwbouw

Flexibiliteit gewenst bij uitvoering regionale overheidsopdrachten

Flexibiliteit gewenst bij uitvoering regionale overheidsopdrachten
De Confederatie Bouw en haar drie gewestelijke organisaties (VCB, CBBH en CCW) vragen de regionale overheden om, naar het voorbeeld van de federale overheid, snel flexibiliteit voor het uitvoeren van overheidsopdrachten te voorzien. “Er kan geen twijfel over bestaan dat wanneer een aannemer zijn werkzaamheden moet stoppen het nu gaat om overmacht en er dus absoluut geen boetes of sancties opgelegd kunnen worden”, benadrukt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De Confederatie Bouw vraagt in deze zware coronatijden begrip voor alle aannemers vanwege de overheden: voor bouwondernemers die aan het werk blijven, maar ook voor zij die noodgedwongen hun werkzaamheden moeten stoppen omdat er onvoldoende bouwmateriaal beschikbaar is, te weinig personeel is of omdat de regels van ‘social distancing’ niet gegarandeerd kunnen worden. Daarom vraagt de Confederatie Bouw om geen boetes of sancties op te leggen. De federale overheid heeft een maatregel genomen die het uitvoeren van overheidsopdrachten versoepelt. Voor alle federale overheidsopdrachten waarvan wordt aangetoond dat de vertraging of niet-uitvoering te wijten is aan het coronavirus, zal de federale overheid geen boetes of sancties opleggen aan dienstverleners, bedrijven of zelfstandigen.

De Confederatie Bouw en haar drie gewestelijke organisaties VCB (Vlaamse Confederatie Bouw), CBBH (Confederatie Bouw Brussel-Hoofdstad) en de CCW (Waalse Confederatie Bouw) vragen dat de gewestelijke regeringen daar ook werk van maken en dus zorgen voor een snelle inwerkingtreding van dezelfde maatregel op gewestelijk niveau. Meer nog, ook lokale besturen en private opdrachtgevers zouden op dat vlak volgens de sectororganisatie niet achterwege mogen blijven.

Ook interessant