Woonleningen

Efficiënt lenen voor een verbouwing: hoe doe je dat?

Efficiënt lenen voor een verbouwing: hoe doe je dat?
Je wil je huis of appartement renoveren of verfraaien, maar betaalt al een woonlening af voor de aankoop. Hoe financier je jouw verbouwing best? De ideale oplossing bestaat erin om je bestaande hypothecair krediet te herfinancieren en het verbouwingsbudget in je nieuwe lening op te nemen. Hoe doe je dit concreet?

Herfinanciering met verbouwingsbudget: ga naar een kredietmakelaar

Een onafhankelijk kredietmakelaar werkt met verschillende kredietverstrekkers samen. Hij gaat voor jou op zoek naar de best mogelijke kredietoplossing. Samen met jou overloopt hij een aantal belangrijke aandachtspunten!

Hoeveel kan je lenen?

Op deze vraag is er geen eenduidig antwoord. Elk geval is anders. Concreet wordt onder andere gekeken naar het nog terug te betalen saldo van je huidige hypothecaire lening. Je kan dit opvragen bij je bank of zelf aflezen in de aflossingstabel van je hypothecaire lening. Daarnaast is het de vraag of je nog andere leningen of kredieten lopen hebt. Zo ja, vraag dan ook hiervan zeker het resterende saldo op.

Zoek je fiscaal basisattest op

Dit attest ontvang je van de bank als je jouw woonlening afsluit. Je hebt het ook nodig als je je aangifte voor de personenbelasting gaat invullen. Het basisattest vermeldt het kredietbedrag, de rentevoet, de duurtijd en het doel van je woonkrediet. Bezorg dit basisattest zo snel mogelijk aan je kredietmakelaar. Hij moet dit aan de kredietgever doorgeven. Vind je het origineel niet meteen terug? Zoek dan toch nog even verder, want banken geven niet zo snel een duplicaat van dit attest. Heb je toch een duplicaat nodig, dan zal de bank hiervoor wellicht kosten aanrekenen.

Welke verbouwingswerken wil je (laten) uitvoeren?

Detailleer dit voor jezelf Alleen dan kan je immers een juist budget berekenen voor de volledige verbouwing. Geef dit budget ok door aan je kredietmakelaar. Hij zal voor jou een persoonlijk financieel plan opstellen en je woonlening simuleren. Zo heb je een duidelijk beeld van het bedrag dat je elke maand zult moeten aflossen gedurende welke periode. Op die manier kan je ook afleiden of dit binnen jouw budget past of niet.

Om tot je totaalbudget voor de verbouwing te komen, vraag je best offertes op bij meerdere bedrijven. Let op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Worden de werken op dezelfde manier en met identieke materialen uitgevoerd? Zitten bepaalde kosten niet in de offerte? Na een grondige vergelijking kan je de juiste keuze maken. Tijdens bepaalde periodes in het jaar kan je overigens mooie kortingen genieten. Denk aan Batibouw, het eindejaar, einde-reeks-aanbiedingen ...

Wat mag je van je kredietmakelaar verwachten?

Een kredietmakelaar is jouw vertrouwenspersoon voor je woonlening en begeleidt je doorheen het volledige aanvraagproces van je herfinanciering.

Wat houdt dit precies in?
  1. Hij regelt een afspraak met je bij jou thuis of op zijn kantoor.
  2. Hij bespreekt samen met jou je verbouwingsplannen.
  3. Hij stelt een financieel plan op voor jou.
  4. Hij vraagt documenten op voor het dossier van je nieuwe hypothecaire lening.
  5. Hij gaat voor jou op zoek naar de beste hypothecaire kredietoplossing op de markt.
  6. Hij coördineert de schatting van je woning en dient je kredietvraag in bij een kredietverstrekker.
  7. Hij overloopt de voorwaarden van de beslissing met je.
  8. Hij vervolledigt samen met je het kredietdossier.
  9. Hij bespreekt het kredietaanbod en ESIS met jou.
  10. Hij is jouw spilfiguur voor de afspraken met de notaris.

Het volledige kapitaal in één krediet?

In sommige gevallen zal je kredietbemiddelaar erin slagen om alle saldi van je verschillende kredieten op te nemen in één nieuwe lening, met het renovatie- of verbouwingsbudget erbovenop. Dat is handig en duidelijk: je betaalt immers maar één maandlast meer af!

Wil je meer weten hierover? Maak dan een afspraak met een specialist in hypothecaire kredieten in jouw regio.

Ook interessant