Badkamers

Eerste circulaire badkamer waarin 3.400 plastic flesjes zijn verwerkt

Eerste circulaire badkamer waarin 3.400 plastic flesjes zijn verwerkt
Afgelopen maandag heeft woningcorporatie de Alliantie samen met aannemingsmij Intersell de eerste circulaire badkamer van Nederland opgeleverd. De wandtegels in deze badkamer zijn volledig gemaakt van plastic drinkflesjes en het sanitair is tweedehands verkregen. Deze unieke badkamer is gerealiseerd in een woning van de Alliantie in de wijk Noord Oost in Hilversum.

Tegels van petflesjes

De circulaire badkamer is een idee van Hendrik Kemphorst van Intersell. “Bij Intersell zijn wij voortdurend aan het verbeteren. Circulair bouwen is hiervan een goed voorbeeld. Het idee is dat we gerecyclede materialen weer opnieuw inzetten in een nieuwe cyclus. Zo kunnen we afval hergebruiken voor weer een nieuw bouwproject. In deze badkamer zijn alle wandtegels volledig gemaakt van gerecyclede petflesjes. In 1 m2 tegels gaan ongeveer 302 flessen. Dit betekent dat er bijna 3.400 flesjes in de badkamer zijn verwerkt. Niet één tegel is hetzelfde. Dat maakt deze badkamer uniek. De spiegel en de wastafel bijvoorbeeld zijn afkomstig uit een oude kliniek en daarna opgeknapt. Bij de sloop van een gebouw worden dit soort spullen nu nog vaak weggegooid. Waarom niet hergebruiken? Want vaak kunnen ze nog heel goed een tweede ronde mee.”

Circulair bouwen

Om voor haar huurders de woningen op een efficiënte manier energiezuiniger en duurzamer te maken werkt woningcorporatie de Alliantie samen met diverse partijen. Maartje Brans, directeur Vastgoedonderhoud van de Alliantie: “De samenwerking met Intersell bij de realisatie van deze circulaire badkamer is hiervan een prachtig voorbeeld. Circulair bouwen is onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. Het is een middel om uitputting van grondstoffen tegen te gaan, de CO2-voetafdruk van materialen te verlagen en waardevernietiging zoveel mogelijk te voorkomen”.

60% minder CO2-uitstoot

De Alliantie legt de lat hoog en daarmee ook voor haar samenwerkingspartners. Maartje Brans vertelt: “We dagen onszelf en anderen uit te innoveren, buiten de kaders te denken, te experimenteren en te leren om de ambitie om voorop te lopen waar te maken. Ons doel is een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050. Ook de resultaten van dit soort projecten dragen daar aan bij. Met de circulaire badkamer creëren we namelijk 60% minder CO2-uitstoot ten opzichte van het vervaardigen, plaatsen en onderhouden van een reguliere badkamer. We zijn daarom ook erg trots op dit project en de samenwerking met Intersell.”

Ook interessant