Nieuwbouw

Dit is waarom het belangrijk is om met een verzekerd bouwbedrijf in zee te gaan

Dit is waarom het belangrijk is om met een verzekerd bouwbedrijf in zee te gaan
Wil je een nieuwe woning laten bouwen? Dan ga je eerst op zoek naar een bouwbedrijf die de klus voor jou uit kan voeren. Het vinden van een bouwbedrijf is op zich niet lastig, want er zijn ontzettend veel van dit soort bedrijven. Veel mensen kiezen voor het goedkoopste bouwbedrijf, maar het is niet verstandig om je alleen door de prijs te laten leiden. Je doet er namelijk goed aan om voor een verzekerd bouwbedrijf te kiezen. In deze tekst vertellen wij je waarom dit van belang is.

Je loopt minder risico

De voornaamste reden om voor een verzekerd bouwbedrijf te kiezen, is omdat je zelf minder risico loopt. Helaas is dit niet iets waar veel mensen over nadenken. Zo houd je waarschijnlijk geen rekening met het feit dat er tijdens de bouw schade aan jouw eigendommen kan ontstaan. Toch is deze kans behoorlijk groot. Ontstaat er schade en is het bouwbedrijf hier volgens de wet aansprakelijk voor? Dan moeten zij de kosten vergoeden.

Als een bouwbedrijf geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft, kan het betrekkelijk lastig zijn om de schade op hen te verhalen. Het bedrijf zal namelijk niet direct toegeven dat zij de schade veroorzaakt hebben. Hierdoor kan er uiteindelijk een juridisch conflict ontstaan. Ben je hier niet voor verzekerd? Dan moet je de juridische kosten uit eigen zak betalen. Wanneer je met een verzekerd bouwbedrijf in zee gaat, hoef je hier niet bang voor te zijn. Zo’n bedrijf is namelijk verzekerd voor onder meer aansprakelijkheid, waardoor zij het boetekleed aan zullen trekken.

Verzekerd bouwbedrijf is meestal betrouwbaar

Omdat de bouw van een woning behoorlijk wat geld kost, wil je dat deze klus uitgevoerd wordt door een betrouwbaar bedrijf. Je wilt na de oplevering immers niet ineens allerlei gebreken ontdekken. Wanneer jij je huis laat bouwen door een verzekerd bouwbedrijf, hoef jij je hier geen zorgen over te maken. Het merendeel van deze bedrijven is namelijk betrouwbaar.

Heeft een bouwbedrijf zich onder meer verzekerd voor bedrijfsaansprakelijkheid? Dan mag je aannemen dat zij zorg dragen voor de risico’s die bouwen met zich meebrengt. Daarnaast is een verzekerd bouwbedrijf bereid om eventuele aansprakelijkheid op zich te nemen als zij de schade veroorzaakt hebben. Gaat er onverhoopt toch iets mis tijdens de bouw? Dan is dit over het algemeen geen reden tot paniek als je de klus hebt uitbesteed aan een verzekerd bouwbedrijf.

Een verzekerd bouwbedrijf bespaart vaak niet op de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering. Naast een standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is de kans groot dat zo’n bedrijf ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) heeft. Het bedrijf is in dat geval ook verzekerd voor schade door een beroepsfout of verkeerd advies.

Verzekeringen zijn niet verplicht

Veel bouwbedrijven in Nederland zijn verzekerd voor aansprakelijkheid. Daarnaast wordt er vaak een CAR-verzekering (Construction Allrisk) afgesloten. Een bouwbedrijf met beide verzekeringen is in de regel een betrouwbaar bouwbedrijf. Toch zijn deze verzekeringen niet verplicht voor bouwbedrijven. Dit betekent dat iedereen in de bouw zelf bepaalt welke verzekeringen er afgesloten worden. Heb je een bouwbedrijf op het oog, maar twijfel je of ze verzekerd zijn? Kijk dan even op de website. Vaak kun je hier informatie vinden over verzekeringen of instanties waarbij ze zijn aangesloten. Als dit niet het geval is, kun je ook bellen om te achterhalen hoe het precies zit.

Ook interessant