Isolatie

De mogelijke materialen bij dakisolatie

De mogelijke materialen bij dakisolatie
De meeste warmte in uw woning gaat verloren via het dak, namelijk wel 30%. Gelukkig kunt u dit warmteverlies tegengaan door uw dak te isoleren. Dit maakt het isoleren van uw dak goed voor het milieu en voor uw portemonnee. Als u kiest voor dakisolatie is het belangrijk om ook te kijken naar de verschillende materialen die mogelijk zijn bij het laten isoleren van uw dak.

De materialen bij dakisolatie zijn onder te verdelen in drie grote groepen, namelijk isolatiewol, isolatieplaten en losse isolatie. Per groep zijn er weer een aantal mogelijke materialen.

Isolatiewol

Als u een hellend dak wilt laten isoleren dan is isolatiewol de beste optie. Isolatiewol is namelijk op maat te snijden en makkelijk samen te drukken. Er zijn drie verschillende soorten isolatiewol.

Glaswol

Bij glaswol worden er van gerecycled glas draden gespannen, die uiteindelijk worden bewerkt tot glaswol. Glaswol isoleert goed, absorbeert veel geluid en is relatief goedkoop. Het enige nadeel van glaswol is dat het de ogen, de huid en de luchtwegen kan irriteren tijdens de plaatsing. Hierom is het belangrijk dat de ruimte waarin geïsoleerd wordt goed wordt geventileerd.

Steenwol

Steenwol is een materiaal dat wordt gemaakt van vulkanisch gesteente. Steenwol heeft een erg lange levensduur en is volledig recyclebaar. Een ander voordeel is dat het niet voor irritatie zorgt zoals glaswol dat soms wel doet.

Schapenwol

Schapenwol is de meest ecologische optie bij dakisolatie. Bovendien isoleert het erg goed. Wel is schapenwol een stuk duurder dan de andere materialen. Schapenwol is dus vooral een goede optie als u het belangrijk vindt om uw dak volledig natuurlijk wilt laten isoleren.

isolatieplaten

Ook isolatieplaten zijn gemakkelijk op maat te snijden en te verbuigen. Dit maakt isolatieplaten geschikt voor zowel een plat dak als een hellend dak. Bij isolatieplaten zijn er drie verschillende materialen mogelijk, met ieder zijn eigen voordelen.

XPS platen

XPS platen worden zowel gebruikt om via de binnenkant als de buitenkant te isoleren. Deze platen zijn erg goed bestand tegen vocht en isoleren ook goed. Een nadeel van XPS platen is dat het productieproces niet erg milieuvriendelijk is.

PIR platen

PIR platen zijn uitermate geschikt om een plat dak te isoleren. PIR platen isoleren erg goed, zelfs als de plaat niet heel dik is. Ook zijn de platen erg goed bestand tegen vocht en zijn ze brandveilig. Een nadeel van PIR platen is dat ze niet recyclebaar zijn.

PUR platen

PUR is een van de meest efficiënte isolatiematerialen. Het kan goed tegen vocht en ook isoleert het erg goed. De voordelen komen overeen met de voordelen van PIR platen.

Losse isolatie

Tot slot kunt u ook kiezen voor losse isolatiematerialen. Het voordeel hiervan is dat deze materialen in alle kieren van uw dak kunnen binnendringen, waardoor uw dak perfect wordt afgedicht.

Hennep

Hennep is een volledig natuurlijk isolatiemateriaal van houtachtige vezels. Hier wordt vaak een soort wol van gemaakt, maar het is ook verkrijgbaar als isolatieplaat. Hennep is niet irriterend en isoleert erg goed. Wel is het niet heel erg goed bestand tegen vocht.

PUR schuim

PUR schuim, ook wel gespoten PUR, heeft als voordeel dat het alle gaten en kieren in uw dak dicht. Dit zorgt ervoor dat er geen koudebruggen zullen ontstaan. Een nadeel is de tijdelijke stankoverlast na plaatsing.

Dit zijn de meest gebruikte materialen bij dakisolatie. Hopelijk bent u nu een stukje beter op de hoogte van de mogelijkheden bij dakisolatie. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u nu besluiten welk materiaal het beste bij uw eisen past.

Ook interessant