Algemeen

Alleen rechtszekerheid garandeert klimaattransitie en duizenden bouwjobs

Alleen rechtszekerheid garandeert klimaattransitie en duizenden bouwjobs
Embuild Vlaanderen dringt aan op een snel en robuust stikstofkader. Alleen dan kan de klimaattransitie worden gerealiseerd in partnership met industrie en bouwsector. Het gebrek aan rechtszekerheid blijkt nu uit het stilleggen van de werf van Ineos in de Antwerpse haven. Nochtans is dat project niet alleen een industrieel schoolvoorbeeld van hoe CO2-emissies in onze economie kunnen worden teruggedrongen, ook gaat het gepaard met duizenden bouwjobs die in het gedrang komen.

Dit INEOS-arrest maakt de nefaste gevolgen heel tastbaar van het gebrek aan een robuust en definitief stikstofkader. Elke vergunning loopt gevaar en een vergunningenstop zoals in Nederland brengt de economische welvaart en noodzakelijke transities op het vlak van klimaat, energie, mobiliteit, wonen enz. in het gedrang.

“Het deficit aan rechtszekerheid voor opdrachtgevers van bouwprojecten en bouwbedrijven is niet houdbaar. Bovendien lopen we zonder definitief stikstofkader belangrijke investeringen mis die industriële activiteiten en onze Vlaamse economie verduurzamen. Terwijl Vlaanderen net op tal van domeinen bouwprojecten nodig heeft om noodzakelijke transities te realiseren. Mits rechtszekerheid kan de bouw zich ontplooien als motor van de klimaattransitie en als jobmotor bij uitstek”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Ook interessant


Build for Life