Nieuwbouw

De 4 indicatoren bij een BENG berekening

De 4 indicatoren bij een BENG berekening
Bij de bouw van woningen komen diverse belangrijke aspecten kijken. Denk hierbij aan een daglichtberekening, bepaalde kapvergunningen of een milieuvergunning. Ook wordt bij de nieuwbouw in Nederland sinds kort een verplichte BENG berekening gedaan. Hierbij wordt de energieprestatie van bijvoorbeeld een huis bepaald. De BENG berekening is sinds begin 2021 verplicht in Nederland bij het aanvragen voor vergunningen van nieuwbouw. Hiermee is de oude EPC berekening komen te vervallen. In dit artikel gaan we dieper in op de BENG berekening en vertellen waar dit precies uit bestaat.

Waaruit bestaat een BENG berekening?

Zoals gezegd wordt de energieprestatie van uw nieuwe woning vastgelegd aan de hand van de vorig jaar in het leven geroepen BENG berekening. Deze berekening is gebaseerd op vier indicatoren, die we hieronder verder zullen uitleggen. Per onderdeel lichten we toe hoe het precies in z’n werk gaat.

BENG 1: De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar

Allereerst is het zaak te bepalen wat de energiebehoefte van een nieuwe woning precies gaat zijn. Dit wordt gedaan door de behoefte aan energie voor verwarming en koeling bij elkaar op te tellen. Uiteraard wordt de kwaliteit van de gebouwschil hierin in acht genomen. De verhouding tussen glas en de gevels, in hoeverre er sprake is van isolatie en bijvoorbeeld de mate van kierdichting zijn hierin van belang.

Je zult waarschijnlijk denken dat isolatie het meeste invloed heeft op de energiebehoefte in een woning. Echter is het juist de combinatie van de hierboven genoemde factoren en de vorm en ligging van een gebouw die het gebruik van energie kan doen verminderen. Deze factoren worden onder de loep genomen in BENG 1. Tijdens deze berekeningen wordt gebruik gemaakt van een ‘neutraal’ ventilatiesysteem.

BENG 2: Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m² gebruiksoppervlak per jaar

Het fossiel energiegebruik voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling vormt samen het totaalplaatje aan primair fossiel energiegebruik. Hierin geldt dat woningen met zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen deze het gebruik hiervan van de totaalsom af mogen halen.

BENG 3: Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten

BENG 3 bestaat uit het percentage van het minimale aandeel van de hernieuwbare energie. Dit valt te berekenen door de hoeveelheid hernieuwbare energie te delen door de totale hernieuwbare energie, waarbij het primair fossiel gebruik is opgeteld. Deze hernieuwbare energie is voornamelijk afkomstig uit de buitenlucht, de bodem en bijvoorbeeld de zon.

TOjuli: Beperken risico op oververhitting nieuwbouwwoningen

Er wordt meer en meer gestreefd naar woningen die zo energiezuinig mogelijk zijn. Dit is de manier waarop warmte goed wordt vastgehouden. Daarbij heeft de zon die ergens naar binnen schijnt veel invloed op mogelijke oververhitting van nieuwbouw. Met name in de zomer kan dit tot problemen leiden wat betreft de gezondheid. Er is daarom een indicator voor het verlagen van het risico op oververhitting. Deze luistert naar de naam TOjuli. De grenswaarde per 1 januari is 1,20. Dit is een inductie getal, waarmee kan worden aangetoond in hoeverre het risico op te hoge temperaturen in gebouwen van toepassing is.

Ook interessant