Tuin

DAKkan, het hoogste festival van 't stad op 18, 19 en 20 september 2020

DAKkan, het hoogste festival van 't stad op 18, 19 en 20 september 2020
Foto: © Mathieu Gevers
Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september 2020 organiseert de stad Antwerpen de tweede editie van het dakenfestival DAKkan. Geïnteresseerden kunnen dat weekend een 35-tal daken van zowel publieke als private eigenaars ontdekken. Op vrijdag is er een kennisluik voor professionelen, op zaterdag en zondag zijn er inspirerende dakbezoeken en boeiende culturele activiteiten. De ticketverkoop voor de tweede editie van DAKkan gaat vanaf 1 september van start via www.DAKkan.be.

DAKkan, het hoogste festival van Antwerpen

Antwerpen telt 3000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan onbenutte platte daken. In tijden van klimaatopwarming bieden ze nieuwe opportuniteiten. Ook tijdens de coronacrisis ontdekten heel wat Antwerpenaars de meerwaarde van een groene buitenruimte op het dak. Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie), of omdat ze nieuwe kwalitatieve publieke ruimte bieden aan een stijgende bevolking.

Antwerpen blijft daarbij niet achter en onderzoekt ook de mogelijkheden. Om dit alles in de kijker te zetten vindt voor de tweede keer het dakenfestival DAKkan plaats op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september. Voor de realisatie van ‘het hoogste festival van ’t stad’ werken de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Merksem en Wilrijk samen met het EcoHuis en tal van partners.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Het DAKkan festival kan niet op een beter moment plaatsvinden. Heel wat Antwerpenaars hebben de afgelopen maanden eigen groene buitenruimte gemist. Velen gingen op zoek naar creatieve oplossingen, maar wisten niet goed naar waar te kijken. Duizenden Antwerpse daken zijn vandaag letterlijk braakliggend terrein en hebben een ongelofelijk groen potentieel. Kleine slimme ingrepen kunnen soms al een wereld van verschil maken. Laat deze editie daarom extra inspirerend zijn!”

Foto: © Jasper Leonard voor Stad Antwerpen

Programma en tickets

Het driedaagse festival DAKkan pakt uit met een uitgebreid en veilig programma. Op ongeveer 35 daken kunnen bezoekers coronaproof genieten van ongeziene skylines en vergezichten. Op grote hoogtes kunnen ze een brede waaier aan cultuur beleven. Het programma biedt een mix van betalende en gratis activiteiten, voor jong en oud. De meeste activiteiten zijn op reservatie, sommige zijn vrij toegankelijk. De online-ticketverkoop voor betalende en te reserveren activiteiten start op 1 september.

Een greep uit het aanbod: groendakbezoeken, theater van Johan Petit, Pianomarathon, een luisterperformance van Maud Vanhauwaert, muziek van Thomas de Prins en orkest, MC battle met stadsdichter Seckou, hedendaagse dans, gegidste tours, optreden van Virago vrouwenorkest, cocktailbars, kinderworkshops, kindertheater, brunch, workshops voor volwassenen, migratieverhalen …

“De Covid-19 pandemie zorgde ervoor dat heel wat kunstenaars hun podiumkansen de laatste maanden in rook zagen opgaan. Ook onze inwoners konden lang niet genieten van het prachtige aanbod dat Antwerpen rijk is. Met dit stadsfestival gebruiken we de vaak onbenutte oppervlaktes om cultuur opnieuw dicht bij onze inwoners te brengen. In de openlucht en met een prachtig uitzicht kunnen onze inwoners op een veilige manier opnieuw samen genieten van theater, concerten, kinderactiviteiten of andere culturele initiatieven”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Het volledige programma en ticketverkoop zijn terug te vinden op www.DAKkan.be. Er zijn steeds wijzigingen mogelijk omwille van eventuele nieuwe coronamaatregelen.

Foto: © Jasper Leonard voor Stad Antwerpen

Vrijdag: kennisdag voor professionals

Tijdens DAKkan is er op vrijdagmiddag de jaarlijkse kennisdag klimaatrobuuste daken voor professionals, beleidsmakers en ondernemers uit de groensector. Daken hebben een enorm potentieel om de stad klimaatrobuust en toekomstbestendig te maken. Zo kunnen ze aangewend worden voor vergroening, slimme watersystemen, zonnepanelen, of een combinatie hiervan. Door dit op grotere schaal te voorzien in de stad, kan er gewerkt worden aan overstromingsveiligheid, hittecomfort of droogte. De voorbije twee jaar werd in Antwerpen een Stadslab2050-traject opgezet om nieuwe kennis op te bouwen op maat van diverse types gebouwen.

Voorbeeldcases, zoals het gloednieuwe klimaatrobuuste dak van basis- en secundaire school Hibernia, worden uitgebreid besproken tijdens de kennisdag. Verder bezoeken de deelnemers interessante groendaken in de stad. Ook deelt Laura Gatti, huisarboriste van Stefano Boeri, haar ervaring met het ambitieus beplanten van daken en gevels op gebouwen en toont ze aan hoe ze die ervaring voor het Antwerpse Palazzo Verde op Nieuw Zuid aanwendt.

Zaterdag: buiten de Leien het dak op

Op zaterdag stellen alvast volgende locaties verspreid over zeven districten hun daken open:
  • Antwerpen: Bib Elsschot (Linkeroever), Torens Kielpark, Venezuelatorens Luchtbal;
  • Berchem: basisschool De kRing;
  • Borgerhout: districtshuis Borgerhout, EcoHuis, Mundo-a, Scoutshuis, Trix;
  • Deurne: Arena sporthal, Fedasil opvangcentrum, Werkhuizen MIN;
  • Hoboken: Blikfabriek;
  • Merksem: bedrijfspand Deurnesebaan;
  • Wilrijk: Campus Middelheim.

Zondag: binnen de Leien het dak op

Op zondag zijn minstens volgende locaties in de Antwerpse binnenstad aan de beurt: AP Hogeschool, Beweging.net, De Waterpoort, hetpaleis, Hibernia middelbare school, Jeugdherberg Pulcinella, Keymusic, Kinderdagverblijf Bobijn, M HKA, MAS, Opera Ballet Vlaanderen, PAKT, Red Star Line Museum, SD Worx, Stadsschouwburg, Thomas More Campus Sint-Andries, Tomorrowland hoofdkwartier, Universiteit Antwerpen Campus Meerminne, Watt-toren en Woonzorgcentrum Essenhof.

“District Antwerpen staat in voor de helft van het culturele en artistieke DAKkan-programma: op zondag kunnen mensen genieten van topacts op verrassende locaties binnen de Leien. Hierdoor kunnen we enerzijds de noodlijdende cultuursector speelkansen bieden, en anderzijds de architecturale en ruimtelijke gelaagdheid van ons district in de kijker zetten”, vertelt districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen.

Op zondag 20 september is de binnenstad trouwens autovrij tussen 10 en 18 uur. Het ideale moment om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer de opengestelde daken binnen de Leien te ontdekken.

Foto: © Jasper Leonard voor Stad Antwerpen

Coronaproof festival in de openlucht

Het driedaagse festival DAKkan is een locatieproject waarvan alle activiteiten plaatsvinden in de openlucht. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen ouder dan twaalf jaar. Voor zowel voorstellingen op reservatie als vrij toegankelijke bezoeken dienen contactformulieren te worden ingevuld. Op elke deelnemende locatie zijn geldispensers ter beschikking.

Europees netwerk

De stad Antwerpen maakt met onder andere het DAKkan-festival voor vier jaar deel uit van het R-EU-FTOP, European Creative Rooftop network. R-EU-FTOP stelt als doel stadsdaken meer in te zetten voor cultureel, sociaal en klimaatrobuust gebruik. Tot dit netwerk behoren ook Amsterdam, Barcelona, Belfast, Chemnitz, Faro, Gotenborg, Nicosia en Rotterdam.

Ook interessant