Vloerbekleding

Cementdekvloer drogen? Zo pak je dit aan

Cementdekvloer drogen? Zo pak je dit aan
Een cementdekvloer (chape) wordt veel ingezet voor nieuwbouw, aanbouw of tijdens een verbouwing van een woning. Een cementdakvloer is een afwerkvloer om een vloer op hoogte te brengen, of om een vlakke ondervloer te creëren. Bovenop deze ondervloer komt dan nog een eventuele afwerking, zoals parket, vloerbedekking, PVC of laminaat.

Drogen van een cementdekvloer

Veel van deze afwerkingen hebben een droge ondervloer nodig. Een cementdekvloer drogen op natuurlijke wijze kost veel tijd, iets wat er in een bouwproject vaak niet in overvloede is. Door middel van een vochtmeting kan worden bepaald of de vloer voldoende droog is, om met de afwerking aan de slag te gaan.

Waarom is het drogen van een cementvloer belangrijk?

Naast dat een vloer voldoende gedroogd moet zijn voor de afwerking, zijn er diverse andere redenen om een cementdekvloer te drogen:
  • Een bouwdroger kort de droogtijd van je cementvloer drastisch in
  • Je voorkomt eventuele schimmelvorming
  • Drogen voorkomt schade aan de afwerking van de vloer
  • Je bent niet meer afhankelijk van weersomstandigheden

Hoe droog je een cementdekvloer?

Een cementvloer droog je eenvoudig met een bouwdroger. Een bouwdroger is een apparaat dat vocht uit de lucht opneemt, dit werkt volgens het principe van condensatie. Het is daarnaast ook aan te raden om een ventilator te huren, voor een goede luchtcirculatie. Het grote voordeel van een ventilator is dat de vloer gelijkmatig droogt en dat ook de vocht uit de hoeken en lastig bereikbare ruimtes trekt.

Om het droogproces te versnellen is het daarnaast belangrijk dat de temperatuur in de ruimte minimaal 10 graden Celsius is. Mocht het kouder zijn, verwarm dan de temperatuur van de ruimte met bouwkachels. Ook is het belangrijk om de ruimte af te sluiten, indien nodig met plastic.

Kortom, het drogen van een cementvloer heeft vele voordelen. Wanneer dit op een juiste manier gebeurd (met bouwdroger en ventilator) zorg je voor een perfecte cementen ondervloer.

Ook interessant