Algemeen

Bouwunie vraagt extra steun voor klimaatvriendelijke stookketels

Bouwunie vraagt extra steun voor klimaatvriendelijke stookketels
Foto: Viessmann
In onze residentiële gebouwen zijn er op dit moment nog twee miljoen niet-condenserende verwarmingsketels. Door deze te vervangen naar een condenserend model zou de uitstoot dalen met 1 ton co2 per ketel per jaar. Bovendien daalt het energieverbruik met gemiddeld tien procent wat neerkomt op vijfhonderd euro per jaar per gezin. Bouwunie, die de zelfstandigen en kmo’s in de bouwsector verdedigt, vraagt aan de Vlaamse overheid om extra stimulansen in te voeren en meer te sensibiliseren.

In Vlaanderen zijn residentiële gebouwen verantwoordelijk voor 12% van de CO2-uitstoot. “Als er snel een inhaalbeweging wordt ingezet wat de vervanging van oude stookketels betreft zetten we een enorme stap vooruit in de vermindering van onze co2-uitstoot”, zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

Belastingvermindering

Toch zijn er een aantal drempels. Niet iedereen heeft de financiële ruimte om deze investering te doen of men is vaak niet op de hoogte van de grote voordelen van een condenserende ketel. Daarom vraagt Bouwunie om een nieuwe Vlaamse belastingvermindering te voorzien voor wie een oude ketel vervangt door een klimaatvriendelijk model. Ook dient er een bewustwordingscampagne te worden gelanceerd voor de consument.

Jean-Pierre Waeytens: “Het overschakelen naar condenserende ketels is een quick win, zowel voor het klimaat als voor de portemonnee. Een Vlaamse belastingvermindering betekent hiervoor een enorme hefboom, het verleden heeft aangetoond dat dit werkt. Er dient ook voorzien te worden in een belastingkrediet voor wie minder budgettaire ruimte en geen of weinig belastingen betaalt. Zo kan ook deze doelgroep ten volle genieten van het voordeel en worden ze gemotiveerd om de investering te doen. Met dit voorstel van belastingvermindering en belastingkrediet worden ook de verhuurders, twijfelaars en gepensioneerden over de streep getrokken. De overheid zou de installatie van een condenserende ketel ook kunnen voorfinancieren via een fonds voor de meest kwetsbare en minst financieel krachtige eigenaars en huurders.”

Positieve aanpak

Bouwunie geeft de voorkeur aan een positieve aanpak met stimulansen en ondersteuning, eerder dan aan extra wettelijke verplichtingen met daaraan gekoppelde sancties zoals sommige experts voorstellen. “Met verplichtingen en bestraffingen zullen we eerder mensen verliezen. Iedereen moet mee kunnen en de investeringen moeten haalbaar zijn. De incentives dienen dus groot genoeg te zijn om het verschil te maken”, aldus Jean-Pierre Waeyens.

Bouwunie is tevreden met de belofte van minister van Energie Zuhal Demir om de complexiteit van het premiestelsel te vereenvoudigen. Ook het doortrekken van de renteloze lening (tot 30.000 euro) naar iedereen is een goed initiatief, maar is volgens de beroepsvereniging niet voldoende als extra stimulans. Jean-Pierre Waeytens: “Een belastingvoordeel voor het vervangen van de stookketel samen met een sensibiliseringscampagne zoals wij voorstellen is een quick win waarmee je effectief veel mensen over de streep kan trekken om te investeren. Een renteloze lening is zeker een meerwaarde voor wie sowieso wou renoveren, maar zal volgens ons niet voldoende zijn om massaal mensen te overtuigen. De belastingvermindering zou dus een goede aanvulling zijn bij de renteloze lening.”

Extra sensibilisering

Naast een financiële stimulans vraagt de beroepsvereniging dat overheid de voordelen van condenserende ketels extra communiceert. “Onze lokale installateurs zoeken steeds samen met de klant naar de beste oplossing. Bij ingrijpende energetische renovaties kunnen dat ook warmtepompen zijn. Onze vakmensen merken nog vaak dat er te weinig kennis is over de verschillende mogelijkheden en technieken. Ze nemen graag hun rol als energieadviseur op, maar een goede ondersteunende communicatiecampagne van de overheid is hier broodnodig. Ook voor de klimaatbewuste particulier is het nuttig om weten dat hij best op een specialist in zijn regio beroep kan doen”, zegt Jean-Pierre Waeytens.

Zekerheid voor de consument

Bouwunie vraagt tenslotte ook zekerheid voor de consument. Tegen 2050 ambiëren we een klimaatneutrale samenleving en moeten fossiele brandstoffen zo goed als verdwenen zijn. In het traject daarnaartoe en in afwachting van duurzame brandstoffen en nieuwe technieken zijn condenserende ketels een ideale tussenstap , maar dan moet de consument ook de zekerheid hebben dat hij voor een voldoende aantal jaren gerust kan zijn.

Ook interessant


Build for Life