Nieuwbouw

Bouwbedrijf Van Dillen creëert multifunctioneel KindCentrum Kiljan

Bouwbedrijf Van Dillen creëert multifunctioneel KindCentrum Kiljan
Van Dillen legt momenteel de laatste hand aan de nieuwe school en gymzaal voor Stichting Kiljan in Leiden. Het bouwbedrijf kreeg in 2017 de opdracht van huisvestingadviseur LindHorst om het KindCentrum Kiljan te realiseren. Dit multifunctionele gebouw gaat huisvesting bieden aan openbare basisschool Telders, basisschool Daltonschool Leiden en peuteropvang SPL. De naam van de stichting verwijst naar de locatie, het Kiljanpad, waaraan het gebouw eind dit jaar opent. Een groene omgeving en toch vlakbij de binnenstad van Leiden.

Van Dillen’s bekende, duurzame stempel op het project

De panden waar basisscholen Telders en Daltonschool Leiden en peuterspeelzaal SPL eerst in waren gehuisvest, waren zo goed als afgeschreven, maar bouwbedrijf Van Dillen heeft de uitdaging van het bouwen van een multifunctioneel kindcentrum met beide handen aangepakt. Het familiebedrijf focust zich volledig op duurzame en innovatieve oplossingen voor complexe projecten. Door het gebruiken van energiezuinige en onderhoudsvriendelijke materialen (deels vervaardigd in de eigen Timmerfabriek) houdt Van Dillen vast aan een van haar pijlers: respect voor het milieu. Daarnaast staat de detaillering en afwerking van het gebouw hoog in het vaandel bij het ontwikkelen van dit project. Zo bestaat de opbouw uit verschillende materialen (verschillend gevelmetselwerk, stucgevel en stalen profielplaten). De kozijnen zijn voorzien van prachtige horizontale lamellen en de ritmiek die in de gevels is verwerkt vergde extra aandacht voor zowel de nauwkeurigheid van het metselwerk als de montage van de kozijnen. Ook aan het ontwikkelen van dit project liggen de Van Dillen principes aldus weer ten grondslag. Hiermee sluit het project naadloos aan bij hun inmiddels bekende filosofie.

Multifunctioneel karakter, verschillende identiteiten

Het gebouw heeft een multifunctioneel karakter; de reden dat de scholen makkelijk ieder hun eigen identiteit kunnen behouden. Zowel de basisscholen als de peuterspeelzaal krijgen ieder hun eigen plekje in het nieuwe gebouw, maar niet alles wordt gescheiden. De gymzaal en het schoolplein zullen bijvoorbeeld voor gemeenschappelijk gebruik zijn. Daarnaast slaan de scholen de handen ineen wat betreft bijvoorbeeld het organiseren van schoolevenementen of het samenstellen van topklassen. Op die manier wordt de integratie van leerlingen met verschillende onderwijsniveaus en achtergronden bevorderd.

Uitdagingen overwonnen

De aanwezigheid van asbest in het bestaande gebouw leverde (ondanks uitgebreid vooronderzoek van derden) toch nog verrassingen op voor Van Dillen. Dit resulteerde in vertraging waardoor het tijdig heien een uitdaging werd. Ondanks deze vertraging is de opening van het gebouw in zicht. Naast het feit dat het charmante ontwerp van KindCentrum Kiljan de gebruikers aanspreekt, stelt Van Dillen dat dit ‘een project is waar wij als bouwers blij van worden’

Ook interessant