Nieuwbouw

Bouwbarometer op hoogste peil sinds 2008

Bouwbarometer op hoogste peil sinds 2008
De bouwbarometer zet zijn opmars verder. Al vijf kwartalen op rij kleurt hij positief. In het eerste kwartaal van 2019 doet hij het met een score van 101,3 een half indexpunt beter dan eind 2018. Het is trouwens van 2008 geleden dat hij boven de 101,0 uitsteeg. Dat betekent dat de Vlaamse bouwondernemers optimistisch zijn.

De stijging is vooral te danken aan het hoge werkvolume. 39% van de ondervraagde bouwbedrijven had in het eerste kwartaal van dit jaar meer werk dan in het vierde kwartaal van 2018 en 26% verwacht meer werk in de eerstvolgende weken en maanden. De orderboekjes voor 2019 zijn goed gevuld.
Ondanks het hoge werkvolume blijft de concurrentie bikkelhard. Die neemt nog eerder toe dan af.

Bouwbarometer
39% van de Vlaamse bouwbedrijven had in het 1ste kwartaal van dit jaar meer werk dan in het vierde kwartaal van 2018. 12% had minder werk. Voor de toekomst verwacht 26% meer werk en 8% minder
Het orderboekje is dus goed gevuld. 26% heeft al zeker werk voor een paar weken. 43% zit goed voor 3 tot 6 maanden. Voor 22% is dat 6 tot 9 maanden en 9% heeft al orders voor verder dan 9 maanden vooruit.

1 op 4 bouwondernemers zegt dat de rendabiliteit van de onderneming verbeterd is. Slechts 8% ziet een verslechtering in de nabije toekomst.

14% van de bouwkmo’s heeft in de eerste maanden van 2019 extra mensen aangeworven. 9% werkt met minder werknemers. In de eerstvolgende maanden denkt 17% met meer personeelsleden te werken en 8% met minder.
Dat is minder dan te verwachten valt. De arbeidsmarkt is en blijft krap. Zeker voor wie op zoek is naar technisch geschoolde werknemers. 84% zegt dat het heel moeilijk is, zo niet onmogelijk, om iemand te vinden. En dan zeker als werknemer. De wil van de bouwbedrijven om samen te werken met freelancers, vlot inzetbare werkkrachten die hun vak kennen en vaak specialisten zijn, vergroot. Freelancers zijn een goed antwoord op de stijgende vraag naar kwaliteit én flexibiliteit.

Een ander stevig knelpunt voor de Vlaamse bouwkmo is de scherpe concurrentie. 93% ervaart nog altijd een minstens even hoog concurrentieniveau, ondanks het toegenomen werkvolume. 27% spreekt zelfs van een verzwaring. Vooral de concurrentie van en met goedkope buitenlanders is hard. En vooral moeilijk te counteren door bouwbedrijven die werken met eigen, gekwalificeerde en gemotiveerde, maar ook erg dure werknemers.

Ook interessant