Domotica

Belg klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken in huis, bouwsector ook

Belg klaar voor nieuwe woonvormen en slimme technieken in huis, bouwsector ook
Een eigen huis met een tuin. Daar gaat nog steeds de voorkeur van de Belg naar uit, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau iVox in opdracht van de Confederatie Bouw. Uit datzelfde onderzoek, waaraan 1000 Belgen tussen 25 en 75 jaar hebben deelgenomen, blijkt verder dat een kwart van de Belgen interesse heeft in nieuwe woonvormen, zoals assistentiewoningen, woningen met gemeenschappelijke of gedeelde ruimtes, kangoeroewoningen en ‘tiny houses’. “Tegelijkertijd is de bouwsector sterk aan het evolueren. De sector digitaliseert, zorgt voor energievriendelijke oplossingen, breidt uit qua dienstverlening en komt op de proppen met nieuwe manieren van (ver)bouwen en wonen. Technologie is daarbij een constante”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

In opdracht van de Confederatie Bouw hield onderzoeksbureau iVox een consumentenenquête bij 1000 Belgen tussen 25 en 75 jaar, en dat naar aanleiding van het BouwForum dat de sectororganisatie morgen, donderdag 5 maart, houdt op Batibouw. Op het vlak van wonen blijft de Belg eerder klassiek. 85% van de Belgen is eigenaar, 67% woont in een huis en 33% in een appartement of studio, 57% woont in een viergevelwoning en 66% beschikt over een tuin. Toch blijkt uit diezelfde studie dat de Belg nieuwe woonvormen zeker niet ongenegen is. Zo heeft 28% interesse in assistentiewoningen, 23% in woningen met gemeenschappelijke ruimtes, 22% in kangoeroewoningen, 21% in woningen met gedeelde ruimtes en/of uitrustingen en 20% in zogenaamde ‘tiny houses’. Bij de Belgen tussen 25 en 34 jaar is de belangstelling voor deze alternatieve woonvormen nog groter. 32% ziet wonen in woningen met gemeenschappelijke ruimtes best zitten, 28% heeft dat met woningen met gedeelde ruimtes en/of uitrustingen en 27% met kangoeroewonen, terwijl een kwart van de jongere generatie interesse heeft in een ‘tiny house’.

Wonen anno 2020 heeft niet enkel met nieuwe woonvormen te maken, maar ook met innovatieve technische oplossingen. Zo toont ruim de helft van de Belgen (53% meer bepaald) interesse in allerhande smart-toepassingen in huis. Dat gaat een pak verder dan het installeren van een paar technische snufjes of domotica in huis. Smart-woningen wisselen bijv. gegevens uit en laten toe om op basis van die gegevens in werking te treden. Zo kan op die manier de temperatuur en verlichting autonoom bepaald worden of kan een parkeerplaats vrijgehouden worden. Opmerkelijk ook is dat 43% van de consumenten kiest voor gemoedsrust via onderhoudsformules voor onder meer de verwarmingsketel en de ventilatie. Op die manier worden woningen en gebouwen leveranciers van diensten. Tot slot heeft 34% van de Belgen interesse om verwarmings- en koelingstoestellen en installaties die alternatieve energie opwekken te leasen.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Deze nieuwe woonvormen en technieken betekenen ook voor onze sector een pak vernieuwing. De bouw zit momenteel dan ook op verschillende niveaus in een stevig ontwikkelingsproces. Onze sector digitaliseert, zorgt via nieuwbouw en renovatie voor een pak minder CO2-uitstoot, breidt uit qua dienstverlening en komt op de proppen met nieuwe manieren van (ver)bouwen en wonen. Er verandert met andere woorden heel wat in de bouw en dat zorgt voor heel wat uitdagingen, maar onze sector is klaar om de toekomst met de beide handen te grijpen.”

Ook interessant