Algemeen

Basisveiligheidsopleiding blijkbaar niet voor iedereen

Basisveiligheidsopleiding blijkbaar niet voor iedereen
Een maand voor het einde van de tolerantieperiode zijn ruim 6 op 10 bouwbedrijven in orde met de verplichte basisveiligheidsopleiding. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. "Bemoedigende cijfers", aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Dat de meerderheid van de bedrijven zich zo snel in orde stelde, bewijst dat de bouw veiligheid hoog in het vaandel draagt en er alles aan doet om in orde te zijn met de geldende regelgeving".

Bouwunie hekelt wel nog de bestaande discrepantie tussen de bouwvakarbeiders en alle anderen. "De verplichte opleiding geldt vandaag nog steeds enkel voor de bouwvakarbeiders. Maar op een werf zijn er anderen actief die al dan niet krak hetzelfde werk uitvoeren, maar de opleiding niet moeten volgen. Zoals arbeiders uit een andere sector of buitenlandse arbeiders of zelfstandigen. Is veiligheid voor hen dan niet belangrijk?", vraagt Waeytens zich af.

De bouworganisatie vraagt om de wetgeving voor iedereen in te voeren in het belang van ieders veiligheid. De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk had hiertoe nochtans al langer advies uitgebracht. "Het komt erop aan op dat snel om te zetten in wetgeving", besluit Waeytens.

Sinds 1 april 2022 moet iedereen die werken in onroerende staat verricht op een werf een basisveiligheidsopleiding van minstens 8 uur hebben gevolgd (tenzij ze door ervaring zijn vrijgesteld). Dat waren vakbonden en werkgevers overeengekomen.

Extra mobiliseren

2 op 10 bouwbedrijven blijkt uit de bevraging ofwel niet op de hoogte te zijn van de nieuwe regels of is er nog niet toe gekomen zich in orde te stellen. Bouwunie gaat haar leden de komende dagen hierover extra sensibiliseren. Want vanaf april moet ook elke nieuwe bouwvakarbeider (binnen PC 124) de opleiding binnen de maand volgen.

Ook interessant


Build for Life