Verbouwen

Alles wat je moet weten over een dakrenovatie

Alles wat je moet weten over een dakrenovatie
Dakrenovatie lijkt iets te zijn dat alleen bij oude woningen nodig is. Maar toch komt het vaker voor dan je denkt, ook bij wat minder oude huizen. Een dakrenovatie kan echt noodzakelijk zijn als er problemen zijn. Bijvoorbeeld wanneer langdurige lekkage heeft gezorgd voor houtrot in het dak. Maar dakrenovatie kan ook een andere reden hebben: vernieuwing en vooral verbetering van het dak. Dit gebeurt veel wanneer mensen hun dak willen isoleren. Vraag jij je af of het tijd wordt voor dakrenovatie? Dit moet je weten!

De oorzaak van de dakrenovatie

Er kunnen zoals gezegd meerdere oorzaken zijn voor dakrenovatie. Zo moeten huizen met een rieten dak af en toe opnieuw worden gebonden. Deze vorm van dakrenovatie is eigenlijk een kwestie van regulier onderhoud. Daken met dakpannen moeten vaker gerenoveerd worden omdat er sprake is van lekkage. In dat geval moet onder de dakpannen het houtwerk grondig worden nagekeken en indien nodig vervangen. Bij dakisolatie kun je kiezen voor twee manieren: je kunt het dak van binnenuit isoleren of je doet het van buitenaf. In het laatste geval moeten alle dakpannen verwijderd worden en is er sprake van een grote dakrenovatie.

Zoek een professioneel bedrijf

Dakrenovatie is een klus die je niet zelf kunt uitvoeren. Een dak moet goed, veilig en betrouwbaar zijn. Als je een fout maakt, kan je dat heel veel geld gaan kosten. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een dak niet volledig waterdicht is of dat een andere klus niet goed is uitgevoerd. Wanneer je een professioneel bedrijf inhuurt, weet je zeker dat het goed gebeurt. En mocht er toch iets misgaan, dan heeft zo’n bedrijf ook een garantieperiode waardoor de fout weer keurig hersteld zal worden. Als je een goed bedrijf zoekt, moet je ook kijken of alle klussen die jij wilt laten doen door hetzelfde bedrijf kunnen worden uitgevoerd. Meerdere bedrijven inschakelen is duurder dan één professional die alle klussen kan doen. Bij dakrenovatie door Trudodak weet je bijvoorbeeld zeker dat al het werk dat met het dak te maken heeft keurig en professioneel wordt uitgevoerd.

Hoe zit het met de buren?

Bij een vrijstaande woning hebben de buren in principe geen last van jouw dakrenovatie. Al is het natuurlijk altijd handig om hen in te lichten over je plannen. Maar woon je in een rijtjeswoning of 2-onder-1-kap, dan moet je overleggen met de buren. Het is niet mooi als jouw dak er heel anders uitziet dan dat van de buren. Bovendien kunnen de kosten ook omlaag gebracht worden als jullie tegelijkertijd het dak laten renoveren. Maar ook als de buren niet van plan zijn hun dak te gaan renoveren, is goed overleg noodzakelijk om te voorkomen dat het een bron van ruzie wordt.

Wat je tegelijkertijd kunt laten doen

Als je het dak gaat opknappen, kun je dat heel goed combineren met aanpassingen aan het dak. Dat kan je veel geld besparen, want tijdens de renovatie ligt het dak waarschijnlijk toch open. Je kunt nu bijvoorbeeld het moment aangrijpen om een dakraam of dakkapel te plaatsen. Ook is dit het moment om de boel goed te isoleren. En misschien kun je ook direct zonnepanelen of een zonneboiler laten plaatsen.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Meestal heb je geen vergunning nodig om je dak aan te passen. Voor gewone reparaties, onderhoud of isolatie-werkzaamheden hoef je geen vergunning te hebben. Maar soms is dat anders:
  • Als je in een monumentaal pand woont of als er sprake is van beschermd dorpszicht
  • Als de vorm van het dak veranderd wordt
  • Als je de draagconstructie van het dak veranderd, bijvoorbeeld tijdens een grote verbouwing of uitbreiding van de woning.

Je moet altijd checken of je een vergunning nodig hebt. Natuurlijk hangt dit ook af van de plaats waar je woont, omdat elke gemeente zijn eigen regels hanteert.

Mogelijkheden voor subsidie

Dakrenovatie of reparatie levert doorgaans geen subsidie op. Maar soms is dat wel mogelijk! Nu de overheid het overstappen van aardgas naar andere bronnen aanmoedigt, zijn er subsidies beschikbaar. Zo kan dakisolatie je misschien in jouw gemeente subsidie opleveren. Ook aanpassingen zoals een zonneboiler of warmtepomp kan subsidie opleveren. Het is verstandig dit te onderzoeken voordat je je dak gaat repareren.

Dakrenovatie is geen klein klusje dat even tussendoor kan gebeuren. Er moet meestal veel gebeuren in korte tijd. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden in de planning. Door je van tevoren zo goed mogelijk voor te bereiden, kun je tijdens de dakrenovatie veel problemen voorkomen. En zo eindig je met een prachtig gerenoveerd dak wat weer jarenlang mee gaat.

Ook interessant