Albert Cuypgarage in Amsterdam bekroond met Architizer A+Award

  NL   15 juli 2019 Bron: ZJA
Albert Cuypgarage in Amsterdam bekroond met Architizer A+Award
Foto: Jeroen Musch
De door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage in Amsterdam is door de jury verkozen tot winnaar van de internationale Architizer A+Awards 2019 in de categorie Architectuur + Stedelijke Transformatie. Bas Symons, projectarchitect bij ZJA: ďWe zijn zeer vereerd met deze Architizer A+ Award voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam en de erkenning door de jury. De Albert Cuypgarage is een mooi toonbeeld hoe een wijk kan transformeren en meer ruimte kan creŽren op straat voor bewoners in een dichtbevolkte stad met beperkte openbare ruimte. Een ideaal voorbeeld voor andere steden met weinig ruimte bovengronds.Ē

Onzichtbaar onder gracht

De Albert Cuypgarage is gebouwd door Max BŲgl Nederland B.V. in opdracht van de gemeente Amsterdam met als doel de leefbaarheid in de Amsterdamse wijk De Pijp te vergroten en de schaarse openbare ruimte beter te benutten. De parkeergarage is bijna onzichtbaar op straatniveau, omdat deze volledig verborgen is onder een bestaande gracht en zo opgaat in het stedelijke landschap. De parkeergarage creŽert niet alleen ruimte voor parkeren door efficiŽnt gebruik te maken van de beperkte openbare ruimte, maar biedt ook ruimte voor ontspanning, groen en spelende kinderen.

Transformatie van een wijk

In de smalle straten van de Pijp was weinig ruimte voor groen, fietsers en voetgangers. Bovendien was de parkeerdruk hoog met veel zoekverkeer als gevolg. In de Frans Halsbuurt in De Pijp zijn vrijwel alle parkeerplaatsen op straat verwijderd en verplaatst naar de parkeergarage. Voormalige parkeerplaatsen zijn opnieuw ingericht om zo meer openbare ruimte te creŽren voor nieuwe speeltuinen, planten en pleinen. Hierdoor is de wijk getransformeerd in een aantrekkelijk gebied met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. De leefbaarheid in de Amsterdamse wijk De Pijp is er enorm op vooruit gegaan met ruimere, groenere en rustigere straten en er is een bijna autovrije buurt ontstaan.

Drijvende tuinen

In de straten van de Pijp is door de komst van de Albert Cuypgarage meer ruimte voor planten, bloemen en bomen dat mooi aansluit bij het groen op het water van de Boerenwetering. Langs de oevers van de Boerenwetering, op het dak van de Albert Cuypgarage, zijn namelijk de vijfenvijftig drijvende watertuinen teruggekeerd, die de bewoners van De Pijp al meer dan twintig jaar onderhouden. Ze zijn gemaakt van grote houten kisten waarin verschillende waterplanten groeien, waardoor niet alleen de waterkwaliteit verbetert, maar ook het aanzicht op de kale kademuren. De watertuinen bieden watervogels bovendien een veilige broedplaats.

Architizer

De Architizer A + Awards, gevestigd in New York, is ťťn van de grootste architectuur awards die georganiseerd worden en geldt als een belangrijke erkenning van de beste architectuurprojecten van het jaar.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo