Verbouwen

8 Tips voor het renoveren van je huis

8 Tips voor het renoveren van je huis
Het renoveren van je woning kost tijd, geld en roept vaak veel vragen op. Het is daarom belangrijk om te weten wat haalbaar is. Wat wil je veranderen, wat is er mogelijk, wat is je budget en zijn er al plannen? Met het opvolgen van de volgende tips start je in ieder geval goed voorbereid aan je renovatie!

1. Verzamel genoeg informatie en inspiratie

Het oriënteren, verzamelen en je laten inspireren is het begin van het proces. Dit doe je best door middel van interieurboeken, verbouwingstijdschriften, internetfora, Pinterest. Het is ook een goed idee om in gesprek te gaan met interieurspecialisten en vakmannen.

Na enige oriëntatie heb je waarschijnlijk een iets beter idee waar te starten. Tijdens het ontwerpen is het zaak om een goede balans te vinden tussen praktische en esthetische keuzes. Daarnaast ligt er in 2021 natuurlijk een grote focus op duurzaamheid bij een renovatie.

2. Denk op de lange termijn

Denken op de lange termijn betekent waarschijnlijk dat je het iets grootser aan moet pakken dan op voorhand gedacht. Hoewel dit misschien een grotere som geld kost dan je van plan was uit te geven, bespaar je hiermee op de lange termijn veel geld. Het komt vaak voor dat men de kleine dringende werken aanpakt, maar daarbij niet naar het totaalplaatje kijkt. Achteraf blijkt dan dat er kosten verloren gaan of dat de vorige renovaties de nieuwe verbouwing niet ten goede komen.

3. Maak een goed bouwplan

Het is tijdens een renovatie handig om je vast te kunnen houden aan een plan. Zo heb je altijd een bepaald doel voor ogen, en weet je waar je uiteindelijk naartoe wilt. Je vermijdt hiermee overbodige kosten en bespaart extra werk. Denk ook nog eens goed na of de investering het waard is. Als een investering dusdanig groot is, kun je een vakman laten inschatten of het niet beter is om een deel te slopen en opnieuw op te bouwen dan te renoveren. Een specialist kan je daarnaast ook advies geven rondom vocht, stabiliteit, bouwtechnische en fysische problemen. Een bouwplan betrekt zich dus op zowel de ontwerptechnische kant als het tijdsaspect van de planning. Op AJC Renovation vind je alles over verschillende renovatiewerken en wat hierbij komt kijken.

8 Tips voor het renoveren van je huis

4. Denk na over je budget

Naast het opstellen van een bouwplan is het ook goed om voor jezelf na te gaan wat het budget voor de renovatie is. Ook hiermee ga je verrassingen uit de weg en kun je zien wat er precies haalbaar is in jouw situatie. Houd hierbij ook gelijk rekening met een marge. Verbouwingskosten kunnen nooit helemaal perfect ingeschat worden.

Als je ziet dat jouw gewenste renovatie niet in je budget past, kun je dit bijvoorbeeld opvangen door zelf werken uit te voeren. Een andere optie is natuurlijk om het plan aan te passen. Het is in ieder geval goed om hier vooraf over na te denken, dat tijdens de renovatie alles stil te moeten leggen.

8 Tips voor het renoveren van je huis

5. Vergelijk voldoende offertes

Het vergelijken van offertes is essentieel om te beslissen met welke aannemer je in zee gaat. Vaak zijn zo’n vier tot vijf offertes voldoende om een goed beeld te krijgen. Het is daarbij wel van belang dat de offertes volledig zijn zodat meerprijzen tijdens de werken kunnen worden uitgesloten. Daarnaast is het handig om alleen offertes aan te vragen van bedrijven uit de buurt. Zo bespaar je in ieder geval al op voorrijkosten. Tot slot zijn referenties van een bedrijf een goede indicatie van het werk dat ze leveren. Zo kun je beslissen of ze het geld waard zijn.

6. Bepaal óf je iets zelf wilt doen en wát je zelf wilt doen

Doe-het-zelven zorgt voor ruimte in je budget voor andere werken. Vraag aan familie en vrienden of ze een handje kunnen komen helpen. Zo zal het werk tussendoor sneller vooruitgaan en kun je financieel nog iets besparen. Dit is echter alleen voordelig als het aankomt op werk dat weinig nieuw materiaal behoeft, zoals het afbreken of afvoeren van oud materiaal. Aannemers betalen namelijk slechts 6% btw op bouwmateriaal, waar particulieren 21% moeten afrekenen.

7. Zorg voor een praktische voorbereiding

Het is afhankelijk van het soort renovatiewerk dat je laat uitvoeren of het een goed idee is dat je in je woning blijft wonen tijdens de verbouwing. Soms is het voordeliger om tijdelijk ergens anders te wonen, zodat de werken sneller gerealiseerd kunnen worden. Als je in je woning blijft wonen kan het zijn dat de aannemer langer nodig heeft, waardoor de arbeidskosten oplopen.

Als het gaat om een specifiekere renovatie, zoals een keuken- of badkamerrenovatie, zijn er ook genoeg handige oplossingen. Als je tijdelijk niet bij het bad kan, kun je een verplaatsbaar toilet, bad of douche in de tuin of in een andere ruimte in huis plaatsen.

8 Tips voor het renoveren van je huis

8. Houd vol!

Tijdens een renovatie kan de moed je nog wel eens in de schoenen zakken. Het is dan belangrijk je te realiseren dat niet alles vlotjes en perfect volgens plan kan verlopen. Om overzicht te behouden is het slim het werkgebied geregeld op te ruimen. Daarnaast moet je blijven relativeren. Tijdens een renovatie kunnen bepaalde dingen een groter probleem lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Trek dus op tijd aan de bel als je merkt dat je er even niet uit komt. Tot slot is het leuk om tijdens het renovatieproces genoeg foto’s te maken. Deze zijn natuurlijk leuk voor later om terug te kijken, maar kunnen ook nog tijdens de renovatie zorgen voor wat extra motivatie!

Verschillende renovatiewerken in huis

Wanneer de staat van je huis of je budget niet toe is aan een totaalrenovatie, kun je je ook richten op afzonderlijke ruimtes of onderdelen van je woning. Met het renoveren van je gevel of het inrichten van je tuin werk je niet alleen aan de algemene staat van je woning, maar ook aan je woning als visitekaartje. Naast deze twee renovaties zijn er natuurlijk meer werken waar je je op zou kunnen richten. Zo kan je ook een elektricien inschakelen om de kans op kortsluiting te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van het dak, plaatsen van kunststof kozijnen, het leggen van zonnepanelen, onderhoud van schilderwerk of een nieuwe badkamer.

Welke renovatie ook op je planning staat, de investering in een renovatie is nooit weggegooid geld. Je verhoogt je eigen wooncomfort en zorgt tegelijkertijd voor een waardestijging van je woning. Een laatste tip: check altijd of je recht hebt op een renovatiepremie. Dit doe je op de website van de Vlaamse overheid.

8 Tips voor het renoveren van je huis

Ook interessant