Verbouwen

7 Tips omtrent dakonderhoud

7 Tips omtrent dakonderhoud
Gedurende het jaar krijgt het dak van je woning veel te verduren. Door de afwisseling van regen, hagel, sneeuw, wind, UV-straling, bladeren en andere factoren is het raadzaam af en toe een dakinspectie uit te voeren. Tijdig dakonderhoud kan uitgebreide reparaties, lekkages en andere problemen voorkomen. De volgende tips over zorg en dakonderhoud zullen je helpen de levensduur van je dak te verlengen!

Doe elk jaar een check

Het periodiek controleren van het dak kan je helpen onvoorziene kosten te voorkomen. Elk seizoen brengt andere weersomstandigheden met zich mee die het dak kunnen beschadigen. In de zomer heeft je dak heel wat uv-straling te verduren en in de winter neemt het gevaar op lekkages toe door regen, smeltend ijs en water. Gelukkig zijn er genoeg maatregelen die je kan nemen om de staat van je dak goed te houden. Het beste is om een check kort na de winter uit te voeren. Je kan ook een onderhoudscontract afsluiten met een gespecialiseerde firma. Deze firma komt dan op afgesproken momenten inspecteren en zal het dak indien nodig ook meteen herstellen.

Let op mos en algen

Tijdens de warmere maanden is de kans groot dat er zich mos en algen vormen op de schaduwrijke delen van je dak. Dit tast het uiterlijk aan, maar kan ook schadelijk zijn voor de dakbedekking. Wanneer je jaarlijks een reiniging uitvoert zal de begroeiing weinig kans krijgen het dak aan te tasten. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van een hoge drukspuit. Vervolgens kunnen er preventieve middelen met zink en koper worden aagebracht, waardoor het mos en de algen geen kans hebben om terug te groeien.

7 Tips omtrent dakonderhoud

Onderhoud de dakgoten

De dakgoten beschermen je dak door water en vuil weg te leiden van het huis. Om goed te kunnen functioneren moeten de goten echter vrij zijn van bladeren, takken en ander vuil. Houd de vuistregel aan om twee keer per jaar de goot schoon te maken, zodat het regenwater goed wegloopt. Wanneer er bomen rond je woning staan is de kans op verstopping groter. Het is dan raadzaam om de goten elk kwartaal te legen. Met het verwijderen van het opgehoopte vuil bescherm je je huis tegen schade en voorkom je groei van mos en algen. Op Dakwerker Gids vind je meer informatie over de services en adviesmogelijkheden van een dakspecialist.

7 Tips omtrent dakonderhoud

Snoei bomen regelmatig

Heb je veel bomen rond je huis staan? Het snoeien van de bomen kan je huis beschermen tegen schade veroorzaakt door ophopend puin van bladeren en takken op het dak en in de dakgoten. Harde wind kan er daarnaast voor zorgen dat takken op het huis vallen en het dak beschadigen. Trim de takken die te dicht bij het dak hangen of die eruitzien alsof ze elk moment kunnen afbreken. Het is raadzaam om jaarlijks de boomtakken rondom het huis te controleren en waar nodig te trimmen.

Isoleer de zolder

Zolderisolatie zorgt niet alleen voor een fijne temperatuur in huis, het heeft ook een positieve werking op ophopend sneeuw en ijs. Doordat de isolatie de warmte binnenhoudt en niet door het dak laat verdwijnen, voorkomt het dat het smeltproces van de sneeuw op het dak versnelt en er grote schade aan de dakbedekking en dakgoten wordt veroorzaakt. Zonder isolatie zal de onderste laag van de sneeuw smelten en opnieuw bevriezen tot er een ijslaagje onstaat. Dit ijslaagje kan schadelijk zijn voor je dakbedekking. Met name gordelroos dakbedekking kan hier erg slecht tegen. Door isoaltiemateriaal met hoogwaardig materiaal, zoals R-49 of R-60, kan je grote problemen als deze voorkomen.

7 Tips omtrent dakonderhoud

Check op asbest

Wanneer er dakonderhoud is gepland, is het zaak uit te sluiten dat er asbest aanwezig is. Sinds 2001 heerst er een verbod op asbest in België. Het werd vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen en is daardoor nog in veel woningen aanwezig, bijvoorbeeld in cementgolfplaten, vloertegels, isolatiemateriaal en dakleien. Ook onderdaken met golfplaten of kunstleien kunnen asbest bevatten.

Naarmate asbest veroudert, vergroot de kans dat schadelijke asbestvezels vrijkomen in de omgeving van het dak. Dit is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor jouw gezondheid. Daarom is het zaak om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen bij het ondernemen van dakonderhoud.

In Vlaanderen mag je asbest alleen zelf verwijderen wanneer het hechtgebonden en onbeschadigd is. Meer informatie en aanwijzingen vind je op de website van OVAM. Door zelf asbest te verwijderen, zorg je echter wel voor een verhoogd risico op vrijkomende asbestvezels. Specialisten beschikken over het juiste materiaal, de professionele kennis en goede werkwijze. Een asbestverwijderaar heeft hiervoor een opleiding gevolgd en weet wat hij moet doen.

Vergeet het houtwerk niet

Wanneer er sprake is van lekkage of andere schade op het dak, is het verstandig niet alleen op de dakbedekking te focussen. De kans is groot dat ook het houtwerk is aangetast. Met name bij lekkages trekt het vocht snel in het hout en zorgt daar uiteindelijk voor houtrot. Houd er dus rekening mee dat ook het houtwerk zo goed mogelijk hersteld dient te worden om verdere complicaties te voorkomen.

Aansluitende werken op dakonderhoud

Het uitvoeren van dakonderhoud kan een goed moment zijn om ook andere werken aan de buitenkant van het huis aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van het schilderwerk. Heb je onlangs last gehad van vochtproblemen door een lekkage via het dak? Lees dan hier hoe je vochtproblemen kan oplossen of hoe je je nog beter kan weren tegen binnendringend vocht.

7 Tips omtrent dakonderhoud

Ook interessant