Energie

5 misverstanden met betrekking tot zonnepanelen

5 misverstanden met betrekking tot zonnepanelen
Over zonnepanelen bestaan veel geruchten en misverstanden. Hieronder lees je de vijf grootste misverstanden die men maakt in België omtrent zonnepanelen. Denk jij alles te weten van zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren alleen stroom in de zomer en lente

Veel mensen denken dat Zonnepanelen alleen stroom leveren in de zomer en lente omdat dan de zon meer schijnt. Dit is niet waar, het klopt wel dat zonnepanelen in de zomer meer stroom opwekken omdat er simpelweg meer zonuren zijn per dag. Toch zijn de meest productieve dagen vaak zelfs in het voorjaar. Zonnepanelen wekken het efficiëntst stroom op tijdens een koude dag met strakblauwe lucht.

Zonnepanelen werken op licht. Om deze reden is het vanzelfsprekend dat een zonnepaneel ook stroom opwekt in de winter. De opvatting dat zonnepanelen alleen stroom leveren in de zomer en lente kan dus weggezet worden als fabeltje. De zonnepanelen wekken alleen minder op in deze periode.

Des te warmer het buiten is, des te meer stroom mijn zonnepanelen opwekken

Een zonnepaneel wekt geen stroom op met behulp van warmte maar met behulp van zonlicht. Vaak zijn warme dagen wel zonnig dus is het logisch dat je zou denken dat een zonnepaneel automatisch meer elektriciteit opwekt. Dit is alleen niet waar: een zonnepaneel werkt het best als het paneel zelf 25 graden Celsius is maar wordt op een zonnige zomerdag tot wel 30 graden warmer dan de buitentemperatuur. Dit betekent dat als het buiten 30 graden is, je zonnepaneel tot wel 35 graden te warm is om efficiënt te draaien.

De efficiëntie van zonnepanelen neemt af met ongeveer 0,4% per graad dat het paneel te warm is. Dit betekent dat als het buiten 30 graden Celsius is, de zonnepanelen 14% minder efficiënt werken.

Zonnepanelen heb je pas na meer dan 10 jaar terugverdiend

Vroeger wekten zonnepanelen veel minder efficiënt stroom op dan tegenwoordig. Dit komt door de vele innovaties die er zijn gemaakt. Door deze innovaties wordt de prijs per Wattpiek steeds lager. Voor dezelfde prijs kan een zonnepaneel wel 3 keer zoveel stroom opwekken als in 2008.

Prijs per WP in euro's
Zonnepanelen heb je tegenwoordig tussen de zes en negen jaar terugverdiend. Het idee dat zonnepanelen na meer dan 10 jaar pas terugverdiend zijn, is dus niet meer van deze tijd.

Voor zonnepanelen heb je een dak op het zuiden nodig.

Veel mensen gaan ervan uit dat zonnepanelen pas rendabel zijn als je dak pal op het zuiden staat. Dit klopt niet. Het klopt wel dat zonnepanelen het beste werken als ze op het zuiden gericht staan in een hoek van 35 graden.

Het is alleen niet erg als het dak een beetje afwijkt van deze richtlijn. Zonnepanelen op een dak naar het zuidwesten of zuidoosten met een helling van tussen de 20 en 60 graden leveren nagenoeg hetzelfde op als een een dak met zonnepanelen gericht op het zuiden met een hoek van 35 graden. Een dak die pal op het noorden, noordoosten of noordwesten staat, is wel minder gunstig voor het rendement van zonnepanelen, maar levert nog steeds een mooi rendement op.

Als je een plat dak hebt hoef je je geen druk te maken dat je minder rendement haalt uit zonnepanelen. Er zijn tegenwoordig stellingen waarmee je de zonnepanelen in een perfect hoek naar de zon kan zetten.

Met de nieuwe slimme meter in opkomst is het niet meer rendabel voor mij om zonnepanelen aan te schaffen

Veel mensen zijn bang dat de slimme meter die in aankomst is, roet in het eten gaat gooien voor alle zonnepaneeleigenaren. Dit komt omdat de energiemeter niet meer terugdraait net als de terugdraaiende teller die nu gebruikt wordt. Als je de eventuele nadelen van een (slimme) digitale meter wilt ontlopen heb je de kans tot 2020 om zonnepanelen aan te schaffen. Als je voor 2020 zonnepanelen aangeschaft hebt, mag je namelijk nog 15 jaar profiteren van de terugdraaiende teller.

Benieuwd naar wat de aanschaf van zonnepanelen jou gaat kosten? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en kom in contact met vakmannen uit de regio. Zij geven je advies op maat en dit bespaart je een hoop zoekwerk en kosten.

Ook interessant