Vastgoed

Handleiding huis kopen: De prijsonderhandeling

Een huis kopen doe je niet op een dag. Het koopproces kent vele fases. In de reeks Handleiding huis kopen kijken we vandaag naar het onderhandelingsproces. Heb je een huis gevonden dat helemaal jouw ding is? Dan komt het erop aan om een verstandig bod uit te brengen. Dat is moeilijk, want je wil voor je nieuwe woonst natuurlijk geen te hoge prijs betalen. Bied je te laag, dan is de kans reëel dat de verkoper niet toehapt. Enkele tips voor een efficiënte prijsonderhandeling.

Bestudeer de vastgoedmarkt

Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat een huis werkelijk waard is. Analyseer daarom de prijs van gelijkaardige woningen in dezelfde regio. Zo krijg je een goede onderhandelingsbasis om mee te starten.

Je zomaar blind staren op de vraagprijs van de verkoper heeft geen zin. De kans bestaat namelijk dat die vraagprijs niet correct ingeschat is. Zeker particuliere verkopers durven weleens ‘proberen’ met een prijs die veel te hoog ligt. Vijftien à twintig procent van de vraagprijs proberen af te dingen is zeker niet abnormaal.

Bespeel de verkoper

Goed onderhandelen is een gave. Veel verkopers spelen het hard en doen maar moeilijk iets van hun vraagprijs af. Toch kun je verschillende onderhandelingstechnieken gebruiken:
  • Wijs op de nadelen van het huis: beklemtoon dat het wegwerken van de gebreken voor heel wat bijkomende kosten zal zorgen. Op die manier rechtvaardig je je vraag om een korting.
  • Doe een laag bod en kijk naar de reactie van de verkoper. Indien nodig kun je nadien nog altijd meer bieden. Misschien zal de verkoper voorstellen om ‘de stok in tweeën te doen’. In het beste geval zal hij onmiddellijk toehappen.
  • Laat uitschijnen dat je een ander huis gezien hebt dat je eigenlijk meer interesseert. De kans bestaat dat de verkoper iets van zijn vraagprijs zal afdoen om je toch over de streep te trekken.
  • Ga na hoe lang het huis al te koop staat en of de prijs al eens is verlaagd. Bij een huis dat al een hele tijd op een koper wacht, kun je het spel hard spelen en een lage prijs uit de brand proberen te slepen.
  • Zitten de onderhandelingen helemaal in het slop, noem dan je hoogste niet-onderhandelbare bod.

Na de prijsonderhandeling

Ben je een goede prijs overeengekomen? Dan komt het erop aan om die onmiddellijk vast te leggen in een compromis. Met mondelinge overeenkomsten is het namelijk oppassen geblazen. Zolang er niets op papier staat, ben je niet honderd procent zeker van je stuk.

Ook interessant